Fii Sanatos


Diagnosticul precoce al cancerului de col uterin

20/10/17 (4760 vizualizari)

Jumatate din femeile depistate cu cancer de col uterin au vîrsta cuprinsă între 35-55 ani. Și cel mai probabil că au deja copii și contribuie la venitul și bunăstarea familiilor lor. De aceea, este important ca fiecare femeie să vorbească cu medicul său și să afle mai multe despre metodele de diagnostic precoce a cancerului de col uterin – cel mai informativ fiind testul Papanicolau (PAP-test), care ajută la detectarea modificărilor anormale la nivel de celule ale colului uterin, înainte ca acestea să devină canceroase.

Testul Papanicolau – consta în raclarea celulelor de pe suprafața colului cervical și a vaginului. Celulele sunt apoi studiate la microscop pentru a vedea dacă sunt modificate. Societatea Americană de Cancer afirmă că 60-80% dintre femeile nou diagnosticate cu cancer cervical invaziv nu au facut un test Papanicolau în ultimii 5 ani anterior diagnosticului și multe nu au efectuat niciodată un astfel de test. În Republica Moldova acest test se efectuează gratuit.

Este bine să faci repetat testul Papanicolau. Fiți cu noi pe facebook:

  • Primul PAP test se face imediat la începutul vieţii sexuale, apoi în fiecare an, indiferent de intensitatea vieții sexuale. Dacă pe parcursul a 3 ani consecutiv rezultatele sunt bune, atunci testul se face o dată la fiecare 2-3 ani;
  • după 35-40 ani: test Papanicolau în fiecare an;
  • după 65 ani: test Papanicolau conform recomandărilor medicului; testarea poate fi anulată, dacă testele precedente au fost negative;
  • femeile cu parteneri sexuali multipli: test Papanicolau în fiecare an;
  • femeile care iau anticoncepţionale orale: test Papanicolau în fiecare an;
  • fiicele femeilor care au luat dietilstilbestrol (DES) în cursul sarcinii: test Papanicolau în fiecare an;
  • femeile cu test Papanicolau anormal sau displazie cervicală în antecedente: test Papanicolau la intervalele recomandate de medic.

    Atenție! femeile cu istoric de infecţie cu virusul  papilomei uman sau condiloame genitale: se recomandă de a efectua testul Papanicolau la fiecare 6 luni.