20/10/17 (6158 vizualizari)
O nouă cercetare a constatat că copii născuți de mamele care au luat în sarcină o cantitate prea mare de acid folic, au un risc de 17 ori mai mare de a dezvolta autism.
Viitoarele mămici sunt sfătuite să ia suplimente de acid folic, deoarece acesta contribuie la dezvoltarea creierului și sistemului nervos la copii. Iar deficitul acestuia contribuie la apariția malformațiilor congenitale și crește riscul apariției autismului la copii. Dar un nou studiu sugerează că și excesul de acid folic poate fi dăunător.
Folatul, cunoscut și sub numele de vitamina B12, se găsește în fructe și legume, în timp ce varianta sa sintetică, acidul folic, este utilizat în panificație.
Sudiul a constatat că viitoarele mămici, care iau o cantitate de acid folic de patru ori mai mare decât cantitatea adecvată, dublează riscul de dezvoltare a autismului la copii. Un aport excesiv de vitamina B12 poate să tripleze acest risc. Iar atunci când nivelul ambelor suplimente sunt înalte, riscul de autism crește de 17,6 ori.
Cercetarea a inclus 1391 de mame și copii, născuți în orașul Boston, SUA. Nivelul de acid folic în sângele mamelor au fost măsurate la scurt timp după naștere. Cercetătorii au descoperit că una din 10 femei avea o cantitate excesivă de folați în sânge, și 6% aveau o cantitate excesivă de vitamina B12. Majoritatea mamelor din studiu au declarat că au luat, pe tot parcursul sarcinii, suplimente cu multivitamine, care conțineau atât acid folic cât și vitamina B12.
Cercetătorii nu cunosc cauza exactă a nivelului crescut de acid folic în sânge doar la unele femei, dar susțin că aceasta ar putea fi datorată consumului mare de alimente bogate în aceste vitamine în asociere cu suplimentele cu conținut de aceste vitamine. Ei susțin, de asemenea, că unele femei ar putea fi predispuse genetic la absorbția unei cantități mai mare de acid folic, sau la metabolizarea mai lentă a acestuia, sau o combinație a celor două variante.
Autorul studiului, dr. Ramkripa Raghavan, specialist în domeniul sănătății publice, de la Universitatea Johns Hopkins din SUA, susține că această cercetare descrie situația cînd prea mult bine face rău.
Dr. Margaret Daniele Fallin, aceeași instituție, a declarat că suplimentarea adecvată are rol de protecție și acesta este și cazul acidului folic. Este cunoscut faptul că deficiența de acid folic la gravide este în detrimentul dezvoltării copilului. Dar și cantitățile excesive pot provoca rău. De aceea trebuie să menținem un nivel optim al acestui nutrient important. Constatările urmează să fie prezentate la International Meeting for Autism Research in Baltimore. Fiți cu noi pe facebook: