Fii Sanatos


Primele luni de viață ale bebelușului - sughițul continuă

26/02/18 (5589 vizualizari)

În primele luni de viață, bebelușii sughiță mult. Sughiță atât de mult, încât părinții încep să se întrebe dacă este normal și dacă ar trebui să facă ceva pentru a-l ajuta pe bebe. Chiar dacă sughițul este neplăcut și chiar inconfortabil pentru copiii mai mari sau pentru adulți, pentru bebeluși acesta este normal și nu îi deranjează. Majoritatea încep să sughiță după ce sug sau chiar în timpul mesei.

Studiile au arătat că bebelușii pot începe să sughită încă din săptămîna a 6-a de sarcină. Conexiunile neurologice care controlează diafragma nu sunt încă dezvoltate complet, iar sughițul are rol protector. Sughițul împiedică laptele să ia calea greșită și să se scurgă în plămâni. Până când copilul își va dezvolta toate reflexele necesare unei funcționari corecte a diafragmei în cadrul proceselor de respirație și înghițit, sughițul este modul natural de a proteja copilul.

Ce facem pentru a-l ajuta pe bebeluș?

Pentru că sughițul bebelușului are un rol protector, nu este nevoie să facem nimic pentru a-l opri. Dacă însă durează prea mult și vi se pare că bebelușul se simte deja inconfortabil, există câteva metode blânde prin care puteți încerca să opriți o repriză de sughiț care se întinde prea mult.

  1. În primul rând ajutaţi-l să se relaxeze, încetaţi orice activitate care l-ar putea stimula. Puneţi-l la pieptul dvs., este locul unde bebeluşii se simt în siguranţă şi care le oferă calm.
  2. Oferiţi-i sânul dacă alăptaţi. Câteva minute de supt la sân şi sughitul se va opri, în majoritatea cazurilor. Dacă nu alăptaţi, oferiţi-i biberonul cu lapte sau ceai.
  3. Luați copilul în brațe și ajutați-l să elimine aerul și gazele pe care le-a adunat în burtică.
  4. Pentru a preveni apariţia episoadelor de sughiţ, verificaţi tetina biberonului. Când ţineţi biberonul cu capul in jos, laptele trebuie să picure prin tetină. Dacă laptele nu curge deloc, probabil că bebeluşul înghite mult aer încercând să sugă. Dacă, în schimb, laptele curge în fir continuu, atunci bebeluşul se alimentează prea rapid. Ambele situaţii pot duce la apariţia episoadelor de sughiţ.
  5. Ridicați copilul și suflați-i încet în față. Această metodă blândă poate ajuta la schimbarea ritmului respirator și la relaxarea diafragmei.
  6. Copiii pot începe să sughită atunci când sunt dezbrăcați sau când sunt scoși la aer rece. Țineți copilul îmbrățișat și compensați diferența de temperatură cu căldura corpului vostru.


Nu uitați că sughițul este un reflex cu rol protector care va dispărea pe măsură ce organismul copilului va dobândi maturitatea necesară pentru a funcționa corect. După primele luni de viață, majoritatea bebelușilor sughiță mult mai rar, așa că tot ce vă trebuie este un pic de răbdare și încredere.

Și, chiar dacă auziți multe voci binevoitoare, care vă îndeamnă să îi picurați copilului în gură zeamă de lămâie, încercați să rezistați tentației, chiar dacă nimic altceva nu a funcționat. Problema este că lămâia este extrem de acidă şi poate leza mucoasa fină a tubului digestiv la unii bebeluşi. Nou-născuții nu au nevoie de altceva decât de lapte, așa că puteți încerca să îi dați câteva lingurițe cu lapte. Deși sună ca o glumă, este complet adevărat: nou-născuții au mai multă nevoie de sughiț decât de suc de lămâie!

O altă metodă din folclor este sperietura, care este absolut contraindicată la bebeluş şi care, oricum, nu are eficienţă nici la adult.

Atenţie! În cazul în care observaţi că episoadele de sughiţ sunt însoţite de agitaţie, plâns şi discomfort evident al bebeluşului, atunci e bine să vă adresaţi pediatrului. Sughiţul însoţit de regurgitare importantă şi discomfort al copilului pot fi semne ale bolii de reflux gastro-esofagian. Fiți cu noi pe facebook: