Suzeta versus suzeta
20/10/17
(5322 vizualizari)
Reflexul de supt este primul reflex care apare la bebeluși și ilustrează atît nevoia de hrănire, cît și pe cea de relaxare. Ultrasunetele arată că, încă din burta mamei, bebelușul își suge degetul. În lipsa suzetei, cel mai probabil acesta își va suge degetul.
Folosirea suzetei este una dintre controversele legate de creșterea copiilor. Cu siguranță, ca părinte, v-ați întrebat de multe ori dacă este bine și sănătos să o folosiți sau nu. Dacă o folosiți în mod inteligent, puteți să-i dați bebelușului suzeta – e spre binele lui. Dar nicidecum nu înlocuiți cu o suzetă, îngrijirea și atenția dvs. De fapt, lăsați bebelușul să ghideze decizia. Dacă pare să-i placă suzeta din prima, bine. Dar dacă se opune, nu-l forțați.
Specialiștii recomandă ca în primele 3-4 săptămîni bebelușul să nu primească suzete sau alte tipuri de "mameloane artificiale". Fiți cu noi pe facebook:
Avantaje:
- Suzeta este foarte importantă în ingrijirea bebelușului, în primul rînd pentru că este un remediu care îi oferă siguranță și îl calmează, prin satisfacerea reflexului de supt.
- Suzeta ajută bebelușul să-și satisfacă reflexul de supt.Unii bebeluși se nasc cu un reflex de supt mai dezvoltat decît alții și au nevoie să și-l satisfacă mai des, nu doar atunci cînd sunt puși să sugă la sîn sau primesc biberonul. Este perfect natural ca bebelușul să vrea să sugă chiar și după ce a mâncat pe săturate.
- Medicii au descoperit că adormirea copilului cu ajutorul suzetei reduce cu 30% riscul apariției sindromului morții subite la sugar (SMSS), un mister medical care dă coșmaruri părinților. Lasă-i suzeta în guriță doar atunci cînd îl pui să adoarmă și scoate-o în momentul în care a adormit.
- Un beneficiu medical al suzetei, dovedit științific, este acela că ajută la creșterea mai rapidă în greutate a copiilor prematuri. Suzeta ajută prematurii să-și dezvolte mai repede reflexul de supt și să-și întărească musculatura cavității bucale pentru a se hrăni corespunzător de la sîn sau cu biberonul.
- La suzetă este mai ușor de renunțat decît la obiceiul de a suge degetul. Pînă la urmă, suzeta poate fi aruncată.
- Un studiu arată că adulții care au folosit o suzetă cînd erau bebeluși, sunt mai puțin predispuși să înceapă să fumeze.
Dezavantaje:
- Dacă începeți să folosiți suzeta prea devreme, poate afecta alăptatul. Suptul din suzetă și din sân sunt diferite, iar bebelușii cărora li se dă suzeta înainte să ajungă să le placă alăptarea, pot confunda mamelonul cu tetina. Din acest motiv, Academia Americană de Pediatrie sugerează să așteptați pînă cînd bebelușul învață să sugă bine, iar lactația să fie bine instalată, adică pînă la vârsta de o lună.
- Folosirea suzetei este foarte probabil să devină o dependență. Dacă bebelușul se obișnuiește să adoarmă cu suzeta, vă veți trezi de multe ori în mijlocul nopții din cauza plânsului cauzat de pierderea ei.
- Studiile arată că, folosirea suzetei mărește riscul de infecții ale urechii medii, în special otite, la bebeluși și copii. Se pare că bebelușii sub 6 luni sunt mai predispuși apariției acestor afecțiuni.
- Medicii au tras un semnal de alarmă în privința dințișorilor. Se pare că ar interveni în erupția dentară și ar determina creșterea incorectă a dinților. O dantură deformată ar putea întîrzia dezvoltarea vorbirii și limbajului.
- O suzetă neadecvată vîrstei sau de o mărime nepotrivită poate favoriza apariția cariilor. Același efect negativ îl are și folosirea prelungită a suzetei.
Suzeta este recomandată doar în primul an de viață.
Deci, dragi părinți, decizia vă aparține!!!