Fii Sanatos


Tusea la copii - suc de agava, miere sau placebo?

20/10/17 (3713 vizualizari)

Siropurile împotriva tusei sunt contraindicate copiilor sub 2 ani. Dar, posibil chiar placebo ar putea fi soluția binevenită în tratamentul acestui fenomen deseori benign, dar destul de genant pentru toți micuții și părinții lor.

Tusea copilului mic e una dintre cele mai frecvente motive de adresare la medic: un copil sănătos poate face 7-10 episoade de infecții respiratorii în an, care desigur sunt însoțite de tuse. Dar, începând cu anul  2010, în Europa, au fost contraindicate remediile antitusive la micuții de până la 2 ani. ”Tusea acută la copii deseori este banală și se vindecă în câteva zile. Este un mecanism natural de apărare a organismului, care urmează să fie respectat”, explică Pr Jean-Christophe Dubus, președintele Societății de pneumologie și alergologie pediatrică.

Deci, există oare o soluție pentru calmarea tusei, deseori genantă, care apare în special noaptea, trezește bebelușii și alarmează părinții?! - Se impune a fi important în tratamentul tusei, regimul igienic, care necesită a fi respectat pe parcursul întregului an. Astfel, se recomandă decongestionarea cavității nazale, evitarea fumatului, hidratarea copilului și evitarea temepraturilor crescute în dormitor.

Apa aromatizată și sucul de agava

Echipa lui Dr. Ian Paul, medic pediatru, Universitatea din Pensilvania, a comparat eficacitatea a trei metode de tratament la 120 copii mai mici de 4 ani. O treime din copii au primit placebo, o treime – suc de agava și o treime nu a primit nici un tratament. Copiii din grupul tratat cu suc de agava, dar și copiii  din grupul-placebo, au observat o reducere a intensității tusei, frecvenței și de asemenea, calitatea somnului la copii...și părinți. În grupul care nu a primit tratament, ameliorarea a survenit mai târziu.

Mierea nu este recomandată până la vîrsta de 1 an

Tot echipa lui Dr. Ian Paul, ceva timp în urmă, a demonstrat eficacitatea mierii împotriva tusei. Dar acest remediu nu este recomandat copiilor pînă la 1 anișor, deoarece poate conține spori de Clostridium botulinum, care provoacă botulismul infantil, potențial mortal. Anume din acest motiv studiul respectiv și-a propus substituirea mierii cu suc de agava. Sucul de agava posedă proprietăți similare cu cele ale mierii, însă este lipsit de efecte nedorite.

Cu regret, cercetătorii recunosc că au rămas dezamăgiți de rezultatele studiului, întrucât sucul de agava, spre deosebire de miere, nu a demonstrat o eicacitate mai înaltă decât placebo. Dar, totodată a apărut și interesul și față de placebo. ”Este posibil că administrarea unui sirop neutru – placebo, să fie mai preferabil atît pentru părinți cât și pentru copil, decît să nu se administreze nimic, sau și mai rău – să se prescrie antibiotice inutile”, estimează Dr. Ian Paul.

Este necesar de menționat că tusea remite, în majoritatea cazurilor, pe parcursul a 10-14 zile.  Fiți cu noi pe facebook:

Text: www.news.psu.edu
Foto: www.news.psu.edu