Fii Sanatos


Un ten frumos chiar şi pe caniculă? Iţi spunem noi secretul: îngrijirea potrivită!

26/06/18 (4176 vizualizari)

Pe timp de vară, rar vei întâlni un ten perfect. De cele mai multe ori, pielea are un aspect mai gras, mai deshidratat ori iritat. Vinovaţi se fac razele UV, căldura, care favorizează excesul de sebum, vântul uscat, ba chiar şi apa sarată de mare, sau substanţele chimice din piscină. In cazul tenului uscat, deshidratarea poate duce la o apariţie prematură a ridurilor, la descuamarea pielii şi la sensibilizarea acesteia.

Reguli obligatorii de îngrijire a tenului vara!

Foloseşte creme cu factor de protecţie ridicat

Indiferent dacă ai de gînd să stai pe plajă, sau doar să faci o plimbare scurtă în aer liber, tenul tău are nevoie de o cremă cu protecţie solară cu un SPF mai ridicat în timpul verii. Nu este nevoie să iai o cremă cu SPF mai mare de 50, orice cremă care nu trece acest prag este la fel de eficientă. Important e că, trebuie sa te protejezi de razele UVA, care îmbătrânesc pielea, dar şi de cele UVB care provoacă arsuri. Ai grijă că unele creme oferă protecţie numai pentru razele UVB. Citeşte cu atenţie eticheta şi optează pentru o protecţie dublă!

Foloseşte un antioxidant

Cremele cu protecţie solară blochează numai 55% din radicalii liberi. Această discrepanţă lasă o gaură în protecţia tenului, care duce la apariţia ridurilor. Astfel, cremele cu antioxidanţi vin să completeze zidul de apărare format de cremele cu SPF.
Şi pentru că este anotimpul fuctelor şi legumelor, alege să întroduci în dietă cît mai multe alimente bogate în antioxidanţi: fructe de pădure, struguri, portocale, prune, ananas, kiwi, grapefruit, varză, ardei, pătrunjel, spanac, ghimbir, sfeclă roșie, fasole verde.

Curăţă bine tenul înainte de culcare

În timpul verii, tenul tău este mult mai sensibil la efectele mediului înconjurător. Pentru că transpiri, praful, bacteriile, produsele de make-up înfundă porii, iar dacă nu le îndepărtezi înainte de culcare, pot duce la iritaţii, acnee, pete roşii ...

Spală-te pe faţă dimineaţa

Imediat după ce te-ai trezit şi te-ai dezmeticit puţin, fugi la baie şi spală-te pe faţă. Aşa tenul se va curăţa după procesul de regenerare din timpul nopţii. Poţi folosi un gel exfoliant care să cureţe porii şi care să îndeparteze impuritaţile şi celulele moarte.

Tonifică-ţi tenul

Indiferent de tipul de ten pe care îl ai, tonifierea este obligatorie. Te ajută să înlături impurităţile rămase, neutralizează radicalii liberi, precum şi serveşte drept catalizator pentru substanţele active ulterior aplicate.

Exfoliază

Este important ca în timpul verii să exfoliezi regulat tenul, mai ales că, din cauza căldurii transpiri mult mai mult, iar porii se pot înfunda mai uşor. Rezultatul? Coşuri, pete, iritaţii. Insă nu încerca o exfoliere mult prea puternică, nu este indicată, pentru că vei expune tenul şi mai mult acțiunii razelor soarelui. Este de ajuns o exfoliere blândă acasă, de 2 ori pe săptamână, cu un produs cosmetic pe bază de enzime, precum papaya sau jojoba.

Hidrateaza

Atît în interior cît şi în exterior, organismul tău trebuie sa fie foarte bine hidratat în timpul verii. Pe langă cei 2 litri de apă zilnic – care trebuie să acopere pierderea de lichide cînd transpiri – trebuie sa foloseşti şi o cremă corespunzătoare. Nu îţi cumpăra crema la întâmplare, pentru că aceasta are un rol oarecare, în funcţie de tipul tău de piele. Dacă ai un ten normal, ai nevoie de hidratare, tenul uscat şi sensibil necesită hrănire şi calmare, iar cel gras – matifiere.

Foloseşte produse de make-up minerale

In primul rînd renuţă la fondul de ten pe care îl foloseai în timpul iernii şi alege un fond de ten mineral, aerat, care îţi ajută tenul să suporte căldura şi transpiraţia excesivă. De asemenea, evită fardurile lichide sau cremoase – tot din cauza transpiraţiei ele se vor aduna în colţurile ochilor, sau în pliurile pleoapelor. Un fard de ochi mineral pudră, într-un strat cît mai subţire, va fi suficient.

Foloseşte produse specifice pentru machiajul rezistent la apă

Vara te relaxezi la piscină sau la mare, şi foloseşti produse pentru un machiaj rezistent la apă, ceea ce nu este un lucru rău. Insă, nu uita ca există loţiuni tonice şi demachiante special create pentru rimelul şi rujul care opun rezistenţa în faţa apei. De ele scapi mai greu, de aceea te sfătuim să apelezi la produse făcute sa te ajute sa te demachiezi uşor şi corect.

Fă sport

Studiile au demonstrat că femeile, care fac exerciţii fizice în mod regulat, au o piele mai fermă, mai luminoasă şi mai curată. Exerciţiile fizice funcţionează în primul rînd, ca un agent de dezintoxicare, forţând organismul să transpire şi să elimine toxinele. De asemenea, tot exercţiile fizice sunt cele care aduc pielii oxigenul şi nutrienţii necesari pentru producerea de colagen. Pentru că vremea îţi permite, 30 minute de exerciţii fizice pe zi, îţi vor oferi o piele impecabilă în timpul verii şi nu numai. Fiți cu noi pe facebook:

 

Autor: Mariana Groian - medic dermatolog-cosmetolog