În scop fitoterapeutic sunt utilizate frunzele, fructele, scoarţa, mugurii şi sucul (seva). Florile se deschid în lunile martie-mai, înaintea apariției frunzelor.
Denumirea uzuala: Arțarul (Acer platanoides), numit și paltin de câmp, este o specie de arbori din familia Aceraceae, după sistemul Cronquist (1981) sau Sapindaceae după sistemul APG III (2009).
Scurta descriere: Arţarul este o specie foarte bine cunoscută, ce se întâlneşte frecvent pe tot continentul european. Un arbore rezistent, cu lemnul alb, elastic și rezistent, cu frunze caracteristice, subțiri, lucioase, despicate în cinci lobi lungi și ascuțiți (palmate), de 10 - 18 cm diametru, cu sinusuri larg rotunjite. Pețiolul frunzei este lung, frunza are o sevă lăptoasă. Forma coroanei este ovoidă cu ramuri divergente. Toamna frunzele se colorează în galben-auriu ajungând până la roșu. Are flori de culoare alb-gălbui sau verzuie, grupate în inflorescențe umbeliforme, care se deschid în lunile aprilie-mai, înaintea apariției frunzelor. Fructul este format din două samare alăturate, de 8 - 10 centimetri, cu aripioare late ce formează un unghi obtuz. Între ele, în vârful acestui unghi, se găseşte sămânţa, o mică nucă turtită. Scoarta sa este netedă, cenuşie, se desprinde de trunchi sub forma unor solzi alungiţi.
Arțarul este iubitor de climat călduros, dar rezistent la geruri. Crește până la 20 de metri. Este rezistent la fum și praf, motiv pentru care se folosește de-a lungul șoselelor și autostrăzilor, în perdele de protecție. Este deseori plantat în parcuri, pentru umbra generoasă a frunzişului său.
A fost ales ca simbol al Canadei, deoarece corespunde diviziunii teritoriale în zece provincii și trei teritorii. Acest copac are un rol important în istoria Canadei, mai ales unul comercial, arţarul fiind căutat pentru lemnul său (a cărei rezistenţă este importantă pentru fabricarea de mobilă, pentru amenajările interioare), dar şi pentru zahărul acestuia. Se cunosc peste 10 specii ce cresc în Canada (arţarul de zahăr, arţarul negru, arţarul argintiu, arţarul roşu, arţarul fin, arţarul ţepos etc.). La ora actuală, Canada produce mai mult de 80% din cantitatea de sirop de arțar de pe glob.
Arţarul este un arbore rezistent, preţuit pentru lemnul său și fiind utilizat în medicina populară încă din timpuri străvechi, pentru efectele terapeutice ale frunzelor, scoarţei, mugurilor, fructelor, siropului , extras prin crestarea scoarţei de arţar.
Arţarul - arborele cu o mie de virtuţi. Este apreciat încă din timpul Egiptului Antic ca unul dintre cele mai importante remedii în tratarea stărilor febrile. Apare chiar și în Biblie. Ca plante melifere, speciile de arţar produc nectar şi polen. Cel mai productiv este paltinul de câmp care asigură o cantitate de 4-8 kg miere la stup.
Principii active: Compoziţia chimică a arţarului nu este pe deplin cunoscută, printre cele mai cunoscute substanţe care se găsesc şi se cunosc la momentul de faţă fiind: taninurile, flavonele şi principiile amare. Siropul de arțar conține potasiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, mangan, fier, seleniu.
Actiune farmaceutica: astringentă, edulcorant natural, antidizenterică, antidiareică, antioxidantă, energizantă, hemostatică, cicatrizantă, coleretică, colagogă, hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, antiinflamatorie, calmantă, anticoagulantă şi antipiretică.
Pentru uz intern se folosesc :
În uz extern se utilizează cataplasme cu frunze proaspete sau uscate şi bucăţi de scoarţă, care se strivesc şi se aplică pe locuri dureroase, pe articulații inflamate, pe pielea iritată şi pe ochii obosiţi. În cazul picioarelor grele se introduc frunze în ciorapi, având efecte răcoritoare, calmante şi antiinflamatoare.
Eficiente sunt şi cataplasmele cu vin din frunze, aplicate pe inflamaţii articulare şi zone cu dureri provocate de gută, reumatisme şi înţepături de insecte. Fiți cu noi pe facebook: