Fii Sanatos


Astragalus

18/10/16 (1037 vizualizari)

Genul Astragalus conţine peste 3000 de specii larg răspândite în întreaga lume. Nu toate speciile conţin substanţe cu efecte medicinale, de aceea trebuie să avem grijă de unde le procurăm. Cele mai multe cercetări s-au efectuat folosindu-se Astragalus membranaceus, studiile fiind orientate către clarificarea rolului său imunostimulator şi antitumoral.

Factorul curativ

Componenta medicinală a astragalusului este rădăcina, recoltată de la plantele cu vârstă mai mare de 4 ani, de obicei toamna.

 

Afectiuni pentru care se recomanda

  • complementar în terapiile antitumorale:
  1. Imunostimulator - stimularea sistemului imunitar, compromis mai ales la persoanele cu: cancer mamar, renal, hepatic, pulmonar, de prostată, ovarian, de oase, cervical. Unele substanţe din astragalus determină trecerea celulelor sistemului imunitar din starea dormindă într-o stare de înaltă reactivitate. El este descris ca fiind una dintre cele mai puternice plante medicinale care poate stimula acțiunea interferonului în interiorul corpului uman (o proteină naturală care stimulează diviziunea și diferențierea celulară și poate activa sau suprima componentele specifice ale sistemului imunitar). Efectele combinate ale interferonului de creștere celulară și protecție a sistemului imunitar recomandă astragalusul ca unul dintre cele mai importante suplimente alimentare utilizate complementar în terapiile antitumorale. Echilibrarea sistemului imunitar și reglarea nivelului imunoglobulinelor IgA (ce protejează mucoasele), IgG (neutralizează agenții patogeni și toxinele din sînge și din limfă). Protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ - conţine substanţe antioxidante specifice, care protejează celulele împotriva degradării de către radicalii liberi, care sunt produși ai conversiei energetice la nivel celular. Astragalusul stimulează funcția de fagocitoză a macrofagelor, crește numărul limfocitelor CD4, reface pînă la normal numărul de celule T NK (natural killer - o formă specifică de celule albe) la pacienții bolnavi de cancer, SIDA etc. 

    Pentru a investiga efectul flavonoidelor din astragalus asupra răspunsului imun s-au folosit şoareci imunosupresaţi. După administrarea de extract de astragalus, rezultatele au arătat o creştere a numărului de limfocite T, s-au reglat subseturile de limfocite T ca şi proporţie şi a crescut activarea celulelor killer de către IL-2. Toate aceste efecte sunt deosebit de importante în tratarea pe cale naturală a cancerului, dar şi a altor afecţiuni în care sistemul imun a fost compromis. În studiile efectuate pe şoareci de laborator s-a observat că după administrarea orală a câtorva doze de astragalus au fost potenţate mai multe aspecte ale sistemului imun şi anume: a crescut producţia de anion superoxid de către macrofagele peritoneale, a crescut funcţia de fagocitare, a crescut masa timusului şi proliferarea celulelor din splină.

    Un rezultat foarte interesant şi benefic este restabilirea funcţiei celulelor NK care iniţial fuseseră inhibate cu substanţe medicamentoase steroidiene.

    Într-un alt experiment s-a dovedit că unele polizaharide din astragalus potenţează activitatea antitumorală a interleukinei 2 (IL-2), activitatea monocitelor, îmbunătăţeşte răspunsul limfocitelor împotriva celulelor canceroase şi creşte activitatea celulelor NK la pacienţii cu cancer, dar şi la cei cu lupus eritematos sistemic.La pacienţii cu cancer şi la cei cu SIDA, fracţia polizaharidică F3 din extractul de astragalus creşte activitatea Il-2 şi activarea celulelor killer activate de limfokine.

    Într-un studiu clinic pacienţii cu leukopenie (numărul leucocitelor scăzut) au primit diverse doze de extract concentrat de astragalus, echivalente cu 10 g/zi pînă la 30 g/zi de plantă, timp de opt săptămâni. După această perioadă s-a observat o revenire la normal a numărului de celule albe în sîngele pacienţilor respecivi, ceea ce sugerează faptul că extractul de astragalus poate fi folosit şi pentru tratarea leukopeniei.

    Un alt experiment interesant şi foarte util s-a efectuat pe pacienţi cu cancer renal. Au fost făcute două loturi de pacienţi. Pacienţilor din primul lot li s-au administrat 1000U/ml IL-2 recombinată, iar pacienţilor din celălalt lot li s-a administrat astragalus şi 100U/ml IL-2 recombinată. Deşi primiseră de 10 ori mai puţină interleukină, la pacienţii din cel de-al doilea lot s-a observat o rată de liză (de distrugere) a celulelor canceroase de 88%, comparativ cu cei din primul lot la care rata de liză a fost de 86%. Acest rezultat este important nu numai pentru că dovedeşte cât de activ este extractul de astragalus, dar şi pentru faptul că arată că este posibilă scăderea de 10 ori a dozelor de interleukină 2, care are foarte multe efecte adverse periculoase pentru organism (insufcienţă renală acută, infarct miocardic, retenţie de fluide, sindromul de scurgere al capilarelor etc.). Acelaşi studiu a fost efectuat şi pe celule canceroase de tip melanom, cu aceleaşi rezultate.

  2. Stimularea diviziunii și diferențierii celulare normale, inducerea apoptozei, stimulează acțiunea gamma-interferonului și a interleukinei IL-2, modulează producția endogenă a factorului de necroză tumorală – TNFa și inhibarea angiogenezei, proces care generează dezvoltarea tumorilor prin formarea unor noi vase de sînge în jurul și în interiorul acestora.
  3. Stimularea producerii de celule stem în măduva hematogenă, în țesutul limfatic şi stimulează transformarea lor în celule imunologic active.
  4. Reducerea efectelor secundare ale chimio- și radioterapiei (anemia, leucopenia, trombocitopenia , oboseala, lipsa poftei de mâncare etc.). Cercetătorii din Statele Unite au arătat că astragalusul poate deveni un posibil tratament pentru pacienţii ai căror sistem imunitar a fost afectat de radio- sau chimioterapie. În aceste studii, suplimentele cu astragalus au părut să ajute pacienţii să se recupereze mai rapid şi să le prelungească de asemenea durata de viaţă. Anderson Cancer Centre din Texas MD a efectuat o cercetare care arată că astragalusul în radioterapie a dublat timpul de supraviețuire.
  • adaptogen - creșterea capacității de răspuns a organismului la factorii de stres - crește rezistența organismului la stresul fizic (frig, poluare, oboseală) și psihic; tonic general – crește energia Qi - energia vitală care susține întregul organism.
  • afecţiuni neurodegenerative: boala Alzeimer, schizofrenie – tonic cerebral.
  • infecții ale tractului respirator, viroze, gripă - activitate antivirală și antibacteriană; tratamentul complementar al infecțiilor cu mai multe tipuri de viruși: gripal, HIV, Citomegalovirus, HPV (Virusul papiloma uman), Proteus, Coxsackie B-3 (miocardita virală), Borrelia Burgdorferi (boala Lyme), Herpes simplex, Shigella dysenteriae , Staphyloccocus aureus, Streptococcus haemolyticus, Streptococcus pneumoniae ș.a.; crește eficiența tratamentelor antivirale alopate.
  • patologii renale - protecția renală prin efect diuretic (antiedematos).
  • afecțiuni pulmonare, bronșită, astm bronșic, tuberculoză - protecție pulmonară prin reducerea fenomenelor de fibrozare, posedă efect antiinflamator.
  • patologii hepatice - protecție hepatică: reduce nivelul transaminazelor, progresia fibrozei hepatice, presiunea portală și impiedică degenerarea celulei hepatice de etiologie virală, alcoolică, toxică, metabolică; efect coleretic-colagog.
  • boli ale sistemului digestiv - protecție digestivă: reduce diareea, flatulența, hiperaciditatea gastrică.
  • cardiovasculare, hipertensiune arterială - protecție cardiovasculară: scade tensiunea arterială, reduce ateromatoza (depunerea plăcilor de colesterol pe peretele vascular ), inhibă peroxidarea lipidelor mitocondriale, stimulează contractilitatea musculară în angina pectorală, boala cardiacă ischemică, infarct miocardic, insuficiența cardiacă; reduce agregarea plachetară, îmbunătățind fluiditatea sangvină. Studii recente realizate în China sugerează că astragalusul, datorită proprietăţilor antioxidante, poate ajuta persoanele cu forme severe de afecţiuni cardiace, ameliorând simptomele acestora, reducând nivelele de colesterol şi îmbunătăţind funcţionarea inimii.
  • anemie aplastică – un studiu a sugerat că astragalusul poate îmbunătăți hemoleucograma la persoanele cu anemie aplastică.Urmează cercetări mai detaliate.
  • prolaps uterin și anal - crește capacitatea de a menţine poziţia organelor interne.
  • hemoragii uterine, inclusiv cele postpartum – efect hemostatic, posedînd capacitate de vasodilatare, anticoagulare şi reglează permeabilitatea capilară.
  • hipertranspirații, fibroză - stopează fibroza, una dintre cele mai întâlnite afecţiuni în rândul femeilor trecute de 40 de ani, reduce transpirațiile nocturne excesive.
  • diabet zaharat - creșterea sensibilității receptorilor celulari insulinici și îmbunătățirea microcirculației în stări hiperglicemice.
  • alergii, inclusiv cele sezoniere, rinită alergică – rol antialergic , reducînd efectele negative ale histaminei.
  • infertilitate masculină - îmbunătățirea producției de spermă și a mobilității spermatozoizilor.
  • dermatologice, ulcerații, răni, plăgi – proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii (se aplică local).

 

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Astragalus membranaceus (sin. Astragalus propinquus) – singura specie medicinală, cel mai mult cercetată; în China este cunoscută și sub numele de Huang Qi.

Scurta descriere: Plantă perenă din fam. Fabaceae, nativă în partea de Nord-Est a Chinei, în zonele Mongoliei şi Coreei, înaltă de 40-90 cm, cu tulpina acoperită cu peri, frunze cu 12-18 perechi de foliole. Astragalusul este una dintre cele mai valoroase plante medicinale din lume. Este folosită de peste 2000 de ani în medicina traditională chineză, fiind una din cele 50 plante fundamentale utilizate în China. Shen Nung, fondatorul fitoterapiei chineze, a clasificat astragalusul în tratatul său clasic” Shen Nung Pen Tsao Ching” ca plantă superioară. Denumirea sa chinezească, Huang Qi se traduce prin „lider galben”, făcând referire la culoarea galbenă a rădăcinii şi la statutul său de una din cele mai importante plante, ce tonifică Qi-ul (vitalitatea inerentă a corpului).

Principii active: polizaharide, monozaharide, asparagină, saponine, fitosteroli (beta-sitosterol), colină, betaină, formononetin, isoliquiritigenin, acizi grași esențiali, acid linoleic, aminoacizi, flavonoide, triterpenoide (astragalozide), cumarine, minerale - seleniu, zinc, magneziu, calciu, cupru, fier, potasiu, crom.

Actiune farmaceutica: polizaharide conferă proprietăți antitumorale, imunostimulatorii; flavonoidele, în special izoflavonele, sunt cele care dau culoarea galbenă rădăcinii și au efect antiviral, antibacterian, proprietăți reologice; saponinele și triterpenoidele acționează ca protectori pulmonari în fibroză și reduc riscul formării trombilor; antioxidant, hepatoprotector, tonic, adaptogen, antihipertensiv, hemostatic etc.

Recomandari

  • rădăcina de astragalus se usucă și apoi se utilizeaza în: ceaiuri; tincturi, pulbere, decoct.
  • bucăți de plantă
  • ca supliment nutritiv
  • condiment alimentar (supe, pilaf de orez etc.)
  • tablete, capsule sau extracte lichide – în farmacii.


Dozele recomandate de specialiștii de la Universitatea de Medicină Maryland (UMM ) sunt:

  • Extract standardizat: 250 – 500 mg, de 3-4 ori pe zi;
  • Decoct: 3 – 6 g de rădăcină uscată la 12 măsuri de apă, de 3 ori pe zi;
  • Extract lichid (1:1) în 25% ethanol: 2 – 4 ml, de 3 ori pe zi;
  • Rădăcină sub formă de praf: 500 – 1.000 mg, de trei sau patru ori pe zi
  • Unguent 10% aplicat pe suprafața plăgii. Nu se aplică pe răni deschise fără supravegherea medicului.
  • Tinctură (1:5), în 30% etanol: 3 – 5 ml, de trei ori pe zi.

Dintre toate formele, ei recomandă administrarea de extract standardizat.

Contraindicatii:

  • febră > 38 grade Celsius
  • boli autoimune
  • transplant de organe
  • persoane aflate sub tratament cu medicamente imunosupresoare (scade eficienţa tratamentului) şi anticoagulante (poate creşte riscul de sângerare)
  • sarcină, alăptare (nu există studii )
  • la copii (nu există studii relevante)
  • alergie la oricare dintre ingredientele produsului.

La doze mici sau moderate, astragalus are puține efecte secundare ( erupții cutanate, urticarie, dureri abdominale, prurit, greață, senzație de apăsare în piept, diaree, dificultatea
respirației).

Precauții în administrarea acestei plante trebuie luate la pacienţii care fac deja tratament cu interleukină 2 (Il-2), deoarece efectul acesteia este potenţat de 10 ori de către extractul de astragalus.

Atenţie la pacienţii care primesc medicație imunosupresoare, corticosteroizi, ciclosporină ș.a., deoarece extractul de astragalus scade efectul imunosupresor.

Este important să citiţi cu atenţie dozele recomandate de către producător.

Atentie! Alte specii de astragalus pot conţine substanţe dăunatoare precum compuşi alifatici nitrozilaţi, foarte mult seleniu şi diverşi alcaloizi toxici. Atenţie deci de unde vă procuraţi planta sau produsul din plantă.