Fii Sanatos


5 afirmaţii despre păr și absența acestuia

06/11/18 (1847 vizualizari)

Afirmaţia № 1
De ce încărunţim

Părul nostru are o anumită culoare datorită pigmentului melanina, care este produs de celule, numite melanocite. În rezultatul combinarii a două tipuri de pigmenți - eumelanina și feomelanina - se obține culoarea individuală a părului. Când melanocitele încep să producă mai puţină melanină, părul îşi pierde culoarea - încărunţeşte. Se știe că aceste celule timp de 10 ani își pierd eficiența cu aproximativ 10-20%. Cauza este, încă, neclară. Intr-un studiu, cercetătorii au concluzionat că, o posibilă cauză este peroxidul de hidrogen. Foliculul produce această substanță în cantităţi mici și, treptat, odată cu acumularea acesteia are loc blocarea sintezei normale a melaninei. Ca urmare, părul îşi pierde culoarea. În ciuda faptului că la baza aceastei teorii nu există dovezi solide, L'Oreal a manifestat interes și a promis să elaboreze către 2015 medicamentul care va încetini albirea părului.

Primele fire de păr sur pot apare încă în adolescență, dar de cele mai multe ori apar pe la 35-50 de ani. Când anume - depinde de ereditate. Există, însă, încărunţire prematură a părului, ceea ce nu este un lucru normal. Aceasta poate fi un simptom al unei boli: hipotiroidism, deficit de vitamina B12, neurofibromatoza, vitiligo, boala ereditară numită "sindromul Werner" (progeria - îmbătrânirea prematură), boli cardiace, ş.a.. Fumătorii, de asemenea, încărunţesc mai devreme.

Afirmaţia № 2
Când părul creşte mai repede

Ritmul circadian (bioritmul) este "ceasul nostru intern". Fiecare astfel de ciclu durează aproximativ o zi. În conformitate cu acest ritm au loc diverse procese din organism (de schimbare a temperaturii corpului, de sinteză a diferitor substanțe, schimbarea stării de somn și veghe). In anii 1990, cercetătorii au descoperit genele responsabile pentru ritmul circadian și au demonstrat influenţa acestuia în funcţionarea diferitor organe şi ţesuturi.

Recent, s-a constatat că, activitatea foliculului pilos este de asemenea influenţată de  bioritmuri, fiind maximă în timpul stării de veghe. In cadrul unui studiu, cercetătorii japonezi au perturbat în mod special starea de somn și veghe la voluntari, pentru a observa influenţa ritmului circadian asupra foliculilor de păr. Oamenii de știință cred că, aceste cunoștințe vor ajuta la studierea și rezolvarea problemelor legate de insomnie şi alte tulburări de ritm circadian.

Într-un alt studiu, cercetătorii au descoperit că, ciclul mitotic depinde de ritmul circadian. Dimineața părul crește mai repede decât după-amiază. In timpul mitozei celulele sunt mai sensibile. Un experiment efectuat pe şoareci a arătat că, atunci când sunt expuşi la radiaţii gamma dimineața - în perioada de vârf mitotic, a cazut mai mult păr. Aceeaşi acţiune în a doua jumătate a zilei, a dus la pierderi minime a părului. Aceasta descoperire, probabil, va reduce și mai mult efectele nocive ale radioterapiei la pacienții cu cancer.

Afirmaţia № 3
Despre căderea părului şi ereditate

Este normal, dacă pe parcursul zilei, o persoană pierde nu mai mult de 100 fire de păr de pe cap. Este, însă, patologie când în locul părului căzut nu apare altul. Căderea intensă a părului poate fi cauzată de un stres emoțional puternic, lipsa de proteine ​​din cauza dietei, medicamente (unele contraceptive orale, beta-blocante, antiinflamatoare non-steroidiene, etc) sau boli infecțioase. Această stare se numește alopecie.

Cu toate acestea, la bărbaţi, de cele mai multe ori, cauza căderii părului este alta decît cele enumerate mai sus. Predispoziţia la calviţie poate fi transmisă atât de la tată, cât și de la mamă. Căderea părului în acest caz, este reglementată de un hormon - dihidrotestosteron. Prezența receptorilor sensibili la acesta, este determinată de o genă de pe cromozomul X (transmis de la mamă). Cel mai des, bărbații cu o astfel de predispoziţie au probleme cu căderea părului. Insă, acest factor predispozant nu este unicul. Pe cromozomul 20 (transmis şi de la mamă, şi de la tată) se află o genă, care codifică funcţionarea receptorilor androgenici şi poate influenţa dezvoltarea alopeciei. Dacă un bărbat a moștenit o astfel de modificare pe un cromozom, atunci probabilitatea de pierdere precoce a părului creşte de 3,7 ori. Dacă pe ambele - de 6,1 ori.

Afirmaţia № 4
Despre căderea părului la femei

Este încă neclar, de ce la femei apare alopecia. De obicei, aceasta este asociată cu un exces de hormoni masculini. Alopecia la femei, de multe ori, se dezvoltă după menopauză, atunci când apar schimbări în sistemul endocrin. În rest – factorii sunt aceiaşi ca şi la bărbaţi. Ereditatea, unele boli de piele, boli autoimune, deficit sau exces de hormoni tiroidieni, lipsa vitaminei B, fierului –toate joacă un rol.

La femei, căderea părului are loc, diferit de bărbaţi: părul se rarefiază la tâmple în cea mai mare parte şi niciodată pe linia frunţii, iar căderea totală a părului este întilnită foarte rar.

Afirmaţia № 5
Despre forma cheliei

La bărbaţi, severitatea alopeciei este caracterizată de scara Norwood, iar la femei - scara Ludwig și Savin. Nu în toate cazurile părul este predispus la tipul cel mai răspândit de alopecie - androgenică. La bărbaţi, zona de risc este linia de creştere a părului pe frunte și creștetul capului. Foliculii de păr din aceste zone depind de influența hormonului sexual masculin - dihidrotestosteron (DHT). Prin urmare, aceste zone sunt numite androgen-dependente. Datorită producției în exces de DHT are loc degenerarea foliculului pilos, și, ca urmare degenerarea părului. Părul din regiunea cefei nu este afectat de acest hormon – zonă androgen-independentă. Acest fapt explică forma de potcoavă a părului de pe cap la bărbaţi. Dacă un bărbat este chel numai în regiunea creştetului - este un semn ca ar trebui să acorde mai multă atenție sistemului său cardiovascular: recent, oamenii de știință au descoperit că această formă de chelie, este asociată cu un risc crescut de boli coronariene. Cu toate acestea, nu este clar de ce există o astfel de dependență.

Despre chinurile legate de calviţie

Alopecia în sine nu este periculoasă pentru organism. Dar, bărbații care se confruntă cu chelia cred că aceasta îi face mai puțin atractivi. 28% dintre americani au recunoscut că, atunci când invită pe cineva la o întilnire, problemele legate de păr i-au făcut să se simtă incomod. Activitatea profesională deasemenea suferă. De exemplu, 63% din femeile cu alopecie au dificultăți în creșterea carierei, iar 11% dintre americani s-au confruntat cu probleme la interviu atunci când aplicau pentru un loc de muncă.

Dar există şi motive de bucurie. În sondaje de opinie, aproape jumătate dintre respondenți au declarat calviţia un semn de masculinitate.

De asemenea, este interesant faptul că 47% dintre respondenţii cheli, participanţi la sondaj, au afirmat că sunt gata să cheltuie economiile de o viață pentru a restabili părul, 60% au recunoscut că ar fi mai bine dacă ar avea mai mult păr decât mai mulți prieteni, iar 30% dintre respondenţi spun că ar refuza să facă sex, dacă părul lor ar reveni. Fiți cu noi pe facebook: