Fii Sanatos

Ascita în ciroza hepatică la adult

Ce este ascita?

Ascita este o acumulare de lichid în cavitatea abdominală care se manifestă prin creşterea abdomenului în volum. Abdomenul capătă forme: de butoi, abdomen de batrician.

Cînd apare ascita?

Ascita apare la bolnavii de ciroză hepatică care nu fac tratatmentul adecvat diuretic, nu respectă regimul alimentar, hidric şi face abuz de sare în alimentare; sau la care se asociază pneumonia, se acutizează pielonefrita, pancreatita.

Ce trebuie de făcut cînd apare ascita?

Este necesar de a vă adresa medicului de familie care, ulterior, vă va direcţiona spre specialist.

În caz de apariţia a ascitei în fiecare dimineaţă este necesară:

  • Aprecierea masei corporale, volumul abdomenului la nivelul ombilicului (mărirea în volum a abdomenului şi a masei corporale indică creşterea reţinerii lichidelor în organism).
  • Măsurarea echilibrului lichidelor per zi (diureza): sumarea tuturor lichidelor ingerate (ceai, cafea, apă, supă, fructe etc.); sumarea tuturor lichidelor eliminate prin urinare. Scopul comun – diureza pozitivă, cu alte cuvinte bolnavul cu edeme sau cu ascită trebui în decurs de o zi să elimine aproximativ cu 200 ml mai mult decît a consumat: cantitatea de lichid eliminată prin urinare per zi minus cantitatea de lichide ingerată per zi = 200-300 ml.
  • Nu uitaţi că pierderea în cantităţi mari de lichide cu urina poate provoca encefalopatie. Doza de diuretice trebuie hotărîtă împreună cu medicul curant. Dacă urina se elimină în cantităţi mari, anunţaţi urgent medicul curant.

Concluzie Fiți cu noi pe facebook:

  • Apariţia ascitei este o etapă importantă în evoluţia cirozei hepatice. Conduita adecvată a ascitei nu numai ameliorează calitatea vieţii pacientului cu ciroză, dar permite prevenirea complicaţiilor severe aşa ca hemoragia digestivă superioară, peritonita bacteriană spontană, sindromul hepatorenal. Pentru tratamentul eficace al ascitei este nevoie de combinarea reuşită a regimului dietetic şi celui hidric, cu aprecierea permanentă a diurezei şi a indicilor de laborator, aplicarea metodelor contemporane de tratament diuretic, reuşita căruia va fi evaluată amănunţit prin aplicarea tuturor indicilor de eficacitate. Abordările diagnostice şi terapeutice ale fiecărui caz de ascită vor fi individualizate şi bine argumentate, iar reuşita va depinde atît de complianţa pacientului, cît şi de competenţa medicilor.

Protocol clinic naţional „Ascita în ciroza hepatică la adult”, Chişinău 2009