Fii Sanatos

Ziua Mondială a Rinichiului

 

Anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, printr-o campanie de conştientizare la nivel mondial, este marcată Ziua Mondială a Rinichiului. Acţiunea se desfăşoară cu scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la importanţa menţinerii sănătăţii rinichilor şi de a reduce frecvenţa şi impactul afecţiunilor renale.

Tema din acest an este: “Afecțiunile renale și obezitatea” („Kidney Disease & Obesity“) și are ca scop informarea populației despre consecințele negative ale obezității și asocierea ei cu afecțiunile renale, precum și promovarea unui mod de viață sănătos, pentru a le putea preveni.

Până în anul 2025 obezitatea va afecta 18% din bărbați și peste 21% dint femei din întreaga lume, iar obezitatea severă va afecta 6% din totalul bărbaților și 9% din toate femeile din întreaga lume. În unele țări, obezitatea este deja prezentă în mai mult de o treime din populația adultă și contribuie în mod semnificativ la o sănătate precară și costuri medicale anuale ridicate.

Un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că obezitatea este un factor de risc înalt pentru dezvoltarea bolii renale cronice și boala renală în stadiu terminal. Supraponderalii sau obezii au de la 2 până la 7 ori mai multe șanse de a dezvolta boala renală cronică, comparativ cu cei cu greutatea normală.

Obezitatea poate duce la boala renală cronică atât în mod indirect, prin creșterea riscului diabetului zaharat de tip 2, hipertensiunii arteriale și bolilor cardiovasculare, cât și prin provocarea leziunilor renale directe, prin creșterea volumului de lucru a rinichilor și a altor mecanisme.

Vestea bună este că obezitatea, dar și complicațiile renale pe fondal de obezitate, în majoritatea cazurilor poate fi prevenită. Informarea și sensibilizarea despre riscurile obezității și respectarea unui mod de viață sănătos, inclusiv alimentația corectă și exercițiile fizice, pot ajuta la prevenirea obezității și afecțiunilor renale.

worldkidneyday.org. Fiți cu noi pe facebook: