Fii Sanatos

Pisicile nu mai sunt o cauză a bolilor psihice

 

Potrivit unui nou studiu, pisicile nu cresc riscul problemelor de sănătate mintală.

Se cunoaște că pisicile sunt gazda parazitului Toxoplasma gondii. Iar cercetările anterioare sugerau că persoanele infestate cu acest parazit au un risc crescut de a dezvolta schizofrenie. Dar, studiul efectuat de cercetătorii a University College London, a respins ideea.

Au fost urmărite câteva familii timp de 20 de ani și s-a constatat că acest parazit nu crește riscul de boli psihice, ci doar expunerea la acestea. Autorul studiului, dr. Francesca Solmi, de la UCL, a declarat că echipa sa nu a putut măsura expunerea directă la parazit, iar studiul de ansamblu a fost realizat pe o scară mai largă și a evaluat și alți factori, cum sunt "mediul supraaglomerat" și statutul socio-economic.

"Mesajul pentru proprietarii de pisici este clar: nu există nici o dovadă că pisicile prezintă un risc pentru sănătatea psihică a copiilor", a adăugat Solmi.

Dr. James Kirkbride, autorul principal al studiului, susține că chiar dacă parazitul nu afectează sănătatea psihică a copilului, el "poate duce la alte malformații congenitale grave și probleme de sănătate la copii. De aceea, ei recomandă ca femeile gravide să nu curățe toaleta pisicilor." Fiți cu noi pe facebook: