Fii Sanatos

Dar tu te-ai obișnuit deja cu ora de vară?

Știați oare că, trecerea la ora de vară, de fapt, este o politică de conservare a energiei și utilizării mai eficiente a luminii solare. Dar, și-a pus cineva întrebarea care este consecința acestui fenomen asupra ceasului nostru biologic, asupra sănătății și longevității?

Puțină istorie

Schimbarea orei cu o oră înainte în luna martie a fost propusă pentru prima dată în timpul primului război mondial, pentru a economisi energia de producție și a profita de lumina zilei seara. Toamna ceasurile se schimbă cu o oră în urmă (revenind la ora standard), pentru a avea mai multă lumină solară dimineața. În Europa, activitatea de modificare a orei se numește European Summer Time (ora de vară europeană). Adepții schimbării orei susțin că aceasta promovează sănătatea la copii și adulți, deoarece le permite să petreacă mai mult timp în aer liber și să facă mai multe activități fizice.

Cu toate că schimbarea ceasului cu o singură oră poate părea minoră, există dovezi că aceasta poate avea diferite efecte asupra sănătății noastre.

Astfel, privarea de somn poate avea efecte nedorite asupra dispoziției, mai ales la persoanele vulnerabile. O analiză australiană a datelor din anii 1971-2001, a constatat o creștere a sinuciderilor masculine după trecerea la ora de vară, comparativ cu restul anului.

Alte studii au constatat o creștere a numărului de accidente rutiere și coliziuni imediat după schimbarea la ora de vară, atribuind acest fapt creșterii numărului de șoferi somnoroși. Pe de altă parte, un alt studiu ce a analizat datele accidentelor din SUA pentru o perioadă de 28 de ani (1976-2003), au observat că schimbările ceasului cu o oră înainte nu a avut nici o diferență semnificativă în ceea ce privește numărul de accidente auto pe termen scurt.

Ce se întâmplă când ora revine la cea standard ?

Revenirea la ora standard, toamna, oferă oamenilor o oră suplimentară de somn, dar, potrivit unei analize, și această schimbare poate fi periculoasă – cel puțin pentru pietoni. Astfel, comparând accidentele rutiere din SUA din luna octombrie, cu cele din noiembrie, s-a observat o creștere serioasă, aproape triplă, a riscului de deces pentru pietoni, între orele 17-18. Cercetătorii atribuie această creștere de decese lipsei luminii solare. Fiți cu noi pe facebook:

Se pare că organismul nostru are nevoie de mai mult timp pentru a se adapta la o schimbare de oră sezonieră, decât ceasurile. Aveți grijă să dormiți suficient în aceste perioade ale anului și fiți atenți înainte de a traversa strada, mai ales în orele de vârf.