Fii Sanatos

7 metode altfel pentru a trece mai ușor de sezonul alergiilor

Se pare că regula ”mai ușor să previi decât să tratezi” este valabilă și pentru alergiile sezoniere. Ultimul timp, pentru a face față factorilor trigger ai alergiilor, medicii tot mai mult apelează la remediile alternative. Iată câteva strategii care te pot ajuta în această luptă.

Probiotice

Un studiu recent publicat în American Journal of Clinical Nutrition a constatat că persoanele cu forme ușoare până la moderate de alergie, care au administrat probiotice pe bază de lacto- și bifidobacterii, au avut mai puține manifestări alergice și au raportat o îmbunătățire a calității vieții, comparativ cu cei care au luat placebo. Experții presupun că probioticele reglează răspunsul imun al organismului la alergeni. “Suntem încă prudenți cu concluziile, dar cred că este rezonabil și sigur pentru pacienți să administreze un probiotic pentru a ameliora aceste simptome”, spun autorii.

Acupunctura

Mulți dintre pacienți au găsit acupunctura ca metodă eficientă pentru ameliorarea simptomelor alergice. Există și argumente științifice pentru aceasta. Un studiu din 2013, publicat în Annals of Internal Medicine, a constatat că pacienții care au primit un tratament complex cu antihistaminice și acupunctură, au raportat mai puține simptome ale alergiei și au folosit mai puține medicamente. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina mecanismul de acțiune a acesteia.

Aerul condiționat din mașină

Nu puteți evita polenul când petreceți timpul în aer liber, dar există modalități de a limita expunerea atunci când sunteți în interior sau în drum. În mașină, de exemplu, țineți geamurile închise și porniți aerul condiționat, chiar dacă nu este foarte cald, acesta fiind un filtru eficient pentru alergeni.

Geamuri închise

Aplicați strategia geamurilor închise și în casă, ori de câte ori temperatura permite. Închideți geamurile în special pe timp de noapte, deoarece dimineața polenul se ridică în sus, ajungând ușor în încăpere. Polenul nu intră în case doar prin geamuri, el este adus și pe încălțăminte, îmbrăcăminte și păr. Scoateți pantofii și hainele la intrarea în casă și faceți duș înainte de culcare, pentru a reduce contactul cu alergenii.

Aplicați un prosop rece

Când simptomele alergiei se înrăutățesc, medicamentele se transformă doar într-un simplu remediu de calmare. "Uneori, ne e nimic mai bun decât o cârpă rece și umedă aplicată pe față și în jurul ochilor", spun medicii. Temperatura rece este calmantă pentru ochi și sinusuri inflamate, înfundate, iar ștergerea feței va îndepărta urmele de polen și alți alergeni.

Irigarea nazală

Clătirea foselor nazale cu soluție salină duce la eliminarea particulelor mici, care declanșează procesul alergic. Această metodă este eficientă, sigură și bine tolerată. Iar picăturile saline (lacrimi artificiale) pentru ochi uneori pot face minuni. Fiți cu noi pe facebook:

Odihnă și relaxare

Și reducerea stresului poate ameliora simptomele alergiei. Un studiu publicat în anul 2014, în Annals of Allergy, Asthma & Immunology, spune că persoanele cu un nivel mai înalt al stresului au prezentat forme mai grave și manifestări mai pronunțate ale alergiei, decât cei care au fost mai puțin stresați. Există studii care demonstrează că stresul influențează negativ sistemul imunitar și susceptibilitatea noastră față de diferite de lucruri, inclusiv alergeni. Reducerea stresului este benefică pentru toți, chiar și pentru cei ce nu suferă de alergii.