Fii Sanatos

Uleiurile esențiale – disruptori endocrini

Un nou studiu a constatat că uleiul de levănțică și cel din arbore de ceai conțin disruptori endocrini, iar utilizarea lor a fost asociată cu dezvoltarea anormală a țesutului mamar la băieți.

Uleiurile esențiale sunt considerate, în general, plăcute și benefice, sau cel puțin inofensive. Dar, nu cred că v-ați gândit vreodată la varietatea de compuși chimici pe care le conțin. Aceștia pot avea diferite efecte asupra organismului nostru, neintenționate, și nu întotdeauna benefice. 

Distruptorii sau perturbatorii endocrini sunt substanțe chimice care interferează cu producția și funcția normală a hormonilor.

Astfel, la Endocrine Society ENDO 2018 a fost prezentat un raport, care descrie o creștere a glandelor mamare la băieții care foloseau în mod obișnuit ulei de levănțică și/sau ulei de arbore de ceai în igiena personală. 

Cercetătorii de la National Institute of Health Sciences, din SUA, ne aduc dovezi, precum că uleiul din arbore de ceai și uleiul de levănțică au proprietăți estrogen-like și proprietăți inhibitoare ale testosteronului. Substanțele chimice estrogenice și anti-androgene influențează secreția hormonilor sexuali fiziologici ce determină caracteristicile masculine la băieți, și pot interfera cu pubertatea. 

Oamenii de știință au izolat și analizat opt din multiplele substanțe chimice (eucaliptol, 4-terpineol, dipentenă (cunoscut și ca limonen), alfa-terpineol ș.a.) din componența uleiurilor. Experimental, a fost determinată capacitatea acestor compuși de a influența asupra hormonilor. S-a observat o activitate estrogenică și/sau anti-androgenică ce variază de la înalt până la scăzut, sau neglijabil. Concluzia cercetătotrilor nu a fost una îmbucurătoare. Ei susțin că uleiul de levănțică și de arbore de ceai "reprezintă o problemă potențială pentru sănătatea populației, necesitând testatări suplimentare".

Până atunci, părinții băieților, dar și bărbații, trebuie să ia în considerare rezultatele cercetării și să evite utilizarea exagerată a acestor produse în rutina de îngrijire personală.

Substanțele chimice analizate intră și în componența altor uleiuri esențiale, cel puțin 65 la număr.  Fiți cu noi pe facebook:

Există o veche zicală: "caveat emptor", care înseamnă "cumpărați cu atenție". Fiți conștienți de necesitățile dvs. înainte de a decide utilizarea uleiurilor esențiale. Utilizarea moderată a acestora este binevenită pentru fete și femei, dar nu și pentru bărbați.