Fii Sanatos


Atenție la dimensiuni!

20/10/17 (3716 vizualizari)

Pare evident, dar un studiu a demonstrat că, cu cât este mai mare dimensiunea paharului, cu atât mai mult alcool se servește.

Cercetătorii Universității Cambridge (Cambridge University) au demonstrat că dimensiunea paharului influențează cantitatea de alcool consumată. Studiul a implicat 300 de participanți – vizitatori ai cafenelelor britanice. Toți participanții au fost serviți cu o porție standard de vin (175 ml), dar în pahare de diferit volum – 250, 300 și 370 ml. Experimentul a durat 16 săptămâni, la fiecare 2 săptămâni fiind schimbat tipul paharului în care era servit vinul.

S-a dovedit că, în perioada în care băutura a fost servită din pahare mai mari, vânzările au crescut cu 9%, comparativ cu perioada în care s-a servit din pahare mici sau standard. 

Theresa Marteau, director al Cambridge University's Behaviour and Health Research Unit, explică că persoanele care servesc alcool din pahare de dimensiuni mari, au senzația că acestea nu sunt suficient de pline, iar cantitatea de vin servită este mică. Anume acest moment încurajează vizitatorii să comande porții suplimentare de alcool. 

Reamintim și despre "efectul farfuriei mari": o porție standard de mâncare servită pe o farfurie cu diametru mare, este percepută ca una de dimensiuni mici, ceea ce duce la supraalimentarea persoanei.

Autorii cred că utilizarea veselei de dimensiuni mici va fi binevenită pentru persoanele care doresc să mănânce și să bea mai puțin.

Pe de altă parte, rezultatele pot fi utile și pentru proprietarii cefenelelor și restaurantelor, care doresc să sporească venitul. Fiți cu noi pe facebook: