Fii Sanatos


Cel mai eficient remediu pentru a ține psoriazisul sub control este evitarea factorilor declanșatori, spune Dr. Elena Cotos

22/10/18 (3985 vizualizari)

Deseori psoriazisul este interpretat greșit doar ca o ”simplă manifestare la nivel de piele”. De fapt, nu este chiar așa. Acesta este o boală autoimună, mecanismul său de dezvoltare, dar și evoluția fiind una complexă. S-a observat și o predispoziție genetică – circa 30% din persoanele diagnosticate au o rudă de gradul I care suferă de aceeași afecțiune. La nivel cutanat, psoriazisul se manifestă ca o afecțiune cutanată inflamatorie cronică, caracterizată prin apariția pe suprafața pielii a unor plăci roșii, proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame alb-sidefii. Pot fi afectate unghiile, dar și articulațiile.

Mai multe detalii despre această afecțiune, dar și cum poate fi ținută sub control, ne va vorbi medicul dermatolog Cotos Elena.

Care sunt cauzele acestei boli? Poate fi cumva preîntâmpinată?

 • Cauzele care determină apariția psoriazisului nu sunt cunoscute pe deplin. Deci, și preîntâmpinarea dezvoltării bolii este practic imposibilă... Se presupune că există o predispoziție genetică, iar ca moment declanșator fiind stresul psiho-emoțional, infecțiile virale sau bacteriene, unele preparate medicamentoase, traumatizarea unei zone cutanate, alcoolul, fumatul, expunerea prelungită la raze solare etc. Acești factori pot determina și exacerbarea periodică a bolii.

Dar din punct de vedere a vârstei sau sexului boala are oarecare preferințe?

 • Psoriazisul afectează persoane de orice vârstă și sex, fără preferințe.

Deseori persoanele sănătoase evită contactul cu acești pacienți, considerându-i contagioși. Există vreun pericol de a contacta boala de la persoane bolnave?

 • Acesta este un mit, psoriazisul nu este o boală contagioasă. Deci, nu e cazul să evităm contactul cu aceste persoane.

Se știe că psoriazisul exacerbează mai frecvent primăvara și toamna. Există vreo explicație?

 • Agravarea simptomelor psoriazisului în această perioadă este determinată de aerul uscat și nivelul redus de expunere la razele ultraviolete.

Răceala sau alte infecții pot duce la acutizarea bolii?

 • Atunci când suferiți de psoriazis, orice infecție cu virusuri sau bacterii, care slăbesc imunitatea poate declanșa o erupție.

Unii pacienți au observat acutizări în perioada sărbătorilor? Este oare vreo legătură?

 • După cum am menționat, un factor declanșator al erupțiilor este stresul, iar unii găsesc sărbătorile una din cele mai stresante perioade ale anului – aglomerație, cumpărături, program intens de activitate. Mai mult, sărbătorile constituie un prilej pentru a consuma alcool, care nu este băutura cea mai potrivită în caz de psoriazis.

Ce măsuri sunt necesare pentru a evita aceste exacerbări?

 • Din cele expuse mai sus, este evident că cel mai bun și eficient remediu pentru a ține boala sub control este evitarea factorului declanșator! Dar, este importantă și respectarea unei diete specifice. Se recomandă evitarea produselor alimentare ce cresc producerea citokinelor, substanțe ce agravează simptomele psoriazisului: carnea roșie, ouă, zahăr, condimente, alimente procesate, fast-food ș.a. În acest caz remisia poate dura chiar câțiva ani.

Dacă e să ne referim la tratament, există un tratament definitiv al acestei afecțiuni?

 • Psoriazisul, este o patologie cronică, care nu poate fi tratată, dar poate fi menținută fără acutizări și exacerbări. Tratamentul psoriazisului se face doar de specialistul dermatolog și este individualizat, în dependență de gravitate și maladiile concomitente. Dacă e vorba de o formă ușoară, se recomandă tratament local cu aplicarea cremelor și unguentelor pe zonele afectate (corticoizi, salicilați, analogi ai vitaminei D, sau combinații dintre ele) cu scopul reducerii roșeții și descuamării. Un efect benefic îl au și curele heliomarine, dar pacienții pot reacționa diferit. Decizia se împreună cu medicul dermatolog. În cazurile severe, tratamentul se face individual, în dependență de starea pacientului și patologii concomitente. 

Ce este fototerapia? Există vreun beneficiu pentru persoanele cu psoriazis?

 • Fototerapia sau terapia cu raze ultraviolete (UVA, UVB), este o metodă de tratament ce utilizează anumite substanțe care măresc capacitatea pielii de a capta razele ultraviolete. În Moldova acestă metodă de tratament poate fi efectuată atât la Dispensarul Dermato-Venerologic Municipal, dar și în alte centre medicale. La moment ea are o întrebuințare redusă, din cauza lipsei experienței în acest domeniu, costului mare al substanței utilizate și a efectelor adverse posibile, cum sunt leziuni și arsuri cutanate, care pot apărea tardiv și agrava leziunile psoriazice, cât și risc crescut de cancer de piele.

Persoanele cu psoriazis trebuie să îngrijească pielea într-un mod aparte?

 • Pielea persoanelor cu psoriazis necesită o îngrijire deosebită, mai ales în perioada de exacerbare. Se recomandă utilizarea cremelor emoliente și hidratante, dar și a produselor mai delicate de curățare, pentru a evita pierderea de lipide.

Această afecțiune are, deseori, un impact psihologic negativ. Ce le puteți recomanda pacienților?

 • Pacienții cu psoriazis sunt afectați psihic și emoțional, pentru că este vorba de o afecțiune care nu poate fi vindecată. Dar, în schimb, putem obține o remisie de durată. Pe de altă parte, psoriazisul este o afecțiune vizibilă, pacienții simțindu-se complexați, încercând să se izoleze de mediul social și profesional. În acest caz, se recomandă preparate sedative, anxiolitice etc. Dar, cel mai bun mod de a evita depresia cauzată de acutizările psoriazisului, este să respectați un mod de viață sănătos și să evitați factorii declanșatori!