Fii Sanatos


Otita medie cronică supurată

20/10/17 (959 vizualizari)

Otita medie cronică supurată constituie o patologie destul de răspîndită. După datele prezentate de organizaţia Mondială a Sănătăţii 2%-4% din populaţia globului pămîntesc suferă de patologia dată. 

Prin termenul otita medie cronică supurată se subînţelege inflamaţia cronică supurată a mucoasei şi a structurilor osoase ale urechii medii. Cauza patologiei este infecţia care pătrunde în urechea medie (cel mai frecvent prin tuba auditivă).

Simptomele principale ale otitei medii cronice supurate sunt:

  • Eliminările purulente din ureche mai mult de 2 luni.
  • Scăderea auzului, zgomote în ureche.
  • Prezenţa perforaţiei (defectului) membranei timpanice.

Această patologie este periculoasă prin complicaţiile sale (meningita, abces cerebral). De aceea toţi bolnavii cu otită medie cronică supurată trebuie să fie trataţi de către otorinolaringolog.

Metoda de bază în tratamentul otitei medii cronice supurate este cea chirurgicală – sanarea infecţiei cronice supurate în urechea medie. Dacă în rezultatul intervenţiei chirurgicale eliminările purulente din ureche au dispărut, poate fi efectuată operaţia pentru ameliorarea auzului.

Tratamentul conservator se aplică numai în cazul în care bolnavul are contraindicaţii pentru tratament chirurgical sau refuză de la această intervenţie.

Profilaxia otitei medii cronice supurate constă în tratamentul precoce şi adecvat al otitei acute medii supurate, sanarea cavităţii nazale şi a sinusurilor paranazale, imunostimulare. Fiți cu noi pe facebook:

Protocol clinic naţional „Otita medie cronică supurată la adult”, Chişinău 2008