Fii Sanatos


Săptămâna Mobilităţii Europene

20/10/17 (961 vizualizari)

În fiecare an, în perioada 16 – 22 septembrie se sărbătoreşte “Săptămâna Mobilităţii Europene” – cea mai răspândită campanie a mobilităţii durabile din lume. Scopul campaniei este de a încuraja autorităţile publice locale, de a introduce şi de a promova măsuri durabile de transport şi de a invita cetăţenii să încerce alternative la folosirea propriei maşini.

Desfăşurată începând din anul 2002, fiecare Săptămâna a Mobilităţii Europene se concentrează pe un anumit subiect legat de mobilitatea durabilă, aşa-numita temă focală.
Săptămâna europeană a mobilităţii 2014 are scopul de a reevalua modul în care privim spaţiul urban. Pe tot parcursul săptămânii, relaţia dintre utilizarea terenurilor şi calitatea vieţii vor fi examinate.
Sloganul din acest an, “Străzile noastre, alegerea noastră”, încurajează oamenii din întreaga Europă pentru a crea tipul de oraş în care toţi doresc să trăiască.
Zonele urbane din Europa au fost proiectate, pentru a facilita o mai bună circulaţie a maşinilor, de multe ori în detrimentul altor forme de transport. Dominaţia vehiculelor private a dus la oraşe din ce în ce mai aglomerate, poluate şi zgomotoase, dar şi mai puţin sănătoase şi neplăcute. La nivel global, există o tendinţă tot mai mare de a “recupera” zonele urbane. Străzile din beton pot fii folosite pentru activităţi comunitare. Arterele pot face loc pentru scaune de cafenea şi locuri unde se poate lua masa în aer liber. Pe scurt, în acest an, este vorba de realocarea şi reproiectarea străzilor şi spaţiilor publice în favoarea oamenilor.

www.ziarulunirea.ro