Fii Sanatos


Sughițul din burtică…

20/10/17 (1441 vizualizari)

Sughițul este un refren al primelor luni cu bebelușul. Un refren pe care ni-l amintim încă din vremea când bebelușul era în burtică.

De ce sughiță bebelușul? Este oare ceva grav?

Ei bine, vestea bună este că sughițul este nu doar normal, ci este un semn al bunei funcționări a plămânilor. În viața sa intrauterină, copilul poate începe să sughiță încă de la sfârșitul primului trimestru, deși mama nu poate simți bine aceste mișcări. Pe măsură ce bebe crește, sughițul său este din ce în ce mai evident, iar către sfârșitul sarcinii se poate chiar vedea. Exact așa, pentru că mișcarea face ca burtica mamei să tresalte în mișcări ritmice.

Și totuși, care este rolul sughițului? Deși părerile sunt împărțite, ultimele cercetări par să favorizeze ideea că sughițul nu este doar un reflex fetal fără importanță. Din ce în ce mai mulți obstetricieni le spun mămicilor îngrijorate să se bucure de sughițul copilului din burtică, pentru că este semnul unei dezvoltări armonioase. Sughițul este provocat de un spasm al diafragmei (la fel ca în cazul adulților). Începând cu luna a treia, bebelușul din burtică începe să exerseze respirația. Diafragma sa coboară și se ridică ritmic, lăsând lichidul amniotic să circule, așa cum va circula după naștere aerul. Așa că mămicile îngrijorate trebuie să știe că sughițul este normal și necesar pentru exersarea respirației și pentru întărirea diafragmei. Sughițul este simțit nu numai de către mămică, fenomenul poate fi vizibil și la examinarea cu ultrasunete și auzit cu ajutorul ecografiei Doppler, la vizitele medicale de rutină.

Bebelușul se pregătește deja să facă față lumii extrauterine, așa că gravida se poate relaxa, deoarece bebelușul învață să respire! Fiți cu noi pe facebook: