Fii Sanatos


Ziua Internațională a Oboselii Cronice și a Disfuncțiilor Imunitare

20/10/17 (1169 vizualizari)

12 mai este celebrată Ziua Internațională a Sindromului de oboseală cronică. În ritmul specific societății actuale, tot mai multe persoane se plâng de senzația de oboseală permanentă, imposibil de înlaturat doar prin somn. Medicii o numesc oboseală cronică, iar cercetătorii se străduiesc să descopere cauzele. O infecție virală? O boală imunitară sau neurologică? Toate pistele au fost explorate, dar deocamdată răspunsul nu a fost gasit.

Sindromul de oboseală cronică este cunoscut de 20 de ani, iar de 16 ani figurează pe lista maladiilor recenzate de OMS și a fost numită „boala anilor ’90”. Peste 5 milioane de americani suferă de această boală.

În lume, sute de lucrări de cercetare au în vedere acest subiect, iar peste 2000 de publicații științifice găzduiesc frecvent în paginile lor comentarii pe marginea acestei teme.

Se estimează ca 0,25% din populația emisferei nordice a Terrei - adulți și copii - suferă de sindromul de oboseală cronică. Nefiindu-i deocamdată elucidate cauzele, sindromul de oboseală cronică nu este diagnosticat ca atare de medici și, în acest context, simptomele acuzate de pacienți sunt puse pe seama altor boli.

La nivel mondial, finanțările pentru cercetarea acestui sindrom se fac cu multă dificultate, deoarece nu există studii epidemiologice care să demonstreze cu certitudine existența, prevalența și impactul acestui sindrom.

Primul semnal de alarmă l-au dat doi medici din Nevada în anul 1984, când au relatat un caz mai ciudat de gripă. După dureri în gât, cu adenopatii cervicale, febră, cefalee, tulburări de somn, oboseală şi slăbiciune musculară, au urmat tulburări neuropsihice cu depresie, slăbirea memoriei, deficienţe de scris şi citit, scăderea performanţelor intelectuale în general. Spre deosebire de gripa autentică, simptomele se prelungesc săptămâni sau chiar luni. Noua afecţiune a fost autentificată de Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta, în 1988 – cu stabilirea unor criterii de diagnostic: două principale (oboseală severă cu reducere la jumătate a activităţii şi excluderea altor afecţiuni severe ce pot produce oboseala severă) şi zece secundare (febră moderată sau frison, inflamaţie faringiană, uşoare dureri ganglionare, slăbiciune musculară generală, dureri musculare, epuizare după eforturi efectuate fără probleme înainte, cefalee difuză, dureri articulare fără modificări locale, tulburări neuropsihice cu iritabilitate şi depresie, tulburări de somn insuficient sau nevoie crescută). Fiți cu noi pe facebook: