Fii Sanatos


Ești obosit și iritat? – iată 5 sfaturi pentru revigorare

20/01/21 (4345 просмотров)

#1: excludeți din dietă produsele procesate și cele cu conținut crescut de zahăr

Regimul alimentar cu sigurață are un impact major asupra proceselor metabolice, atât prin calitatea macronutrienților, dar și prin timpul alocat alimentării.

Dietele bogate în zahăr, cafeină și alimente prelucrate excesiv, duc la creșterea glicemiei și la scăderea capacității energetice, ceea ce ne determină să ne simțim iritați și epuizați. Iar din cauza deficitului de timp servim mesele în grabă, fără să ne dăm seama uneori cât și ce am consumat.

Un studiu din 2014 publicat în Physiology & Behavior, a demonstrat că consumul exagerat de carbohidrați și produse procesate, provoacă oboseală, indiferență, lipsa de motivație și scăderea performanței.

De fapt, studiile spun că în afară de lipsa de timp, există și alte motive pentru care nu ne alimentăm corect: stilul de viață, cultura, accesul la produse alimentare ieftine și de proastă calitate, dependența de cafea sau zahăr, etc.

  • Consumați mai multe produse alimentare sănătoase precum fructe, legume, cereale integrale.
  • Fiți precauți la componența produselor cumpărate, ele pot conține zaharuri ascunse și aditivi care vă vor afecta nivelul de zahăr din sânge și, prin urmare, nivelul de energie.
  • Optați pentru băuturi sănătoase. Sucurile, băuturile carbogazoase și energizante la fel conțin zaharuri, îndulcitori și intensificatori de aromă.
  • Serviți mesele într-o ambianță plăcută, într-un ritm lent și cu savoare.

#2: luați suplimente de magneziu

Magneziul este un element implicat în peste 300 de reacții ce se petrec în organismul uman. El este esențial în producerea de energie (ATP) - combustibilul primar folosit de organismul uman, reglează tensiunea arterială și contracțiile musculare.

Studiile susțin că necesitatea în magneziu crește direct proporțional cu intensitatea activității fizice.

Drept sursă de magneziu servesc: nucile, cerealele integrale, frunzele de salată (spanac sau varza kale).

#3: aport suficient de fier

Fierul este un alt element care ne ajută în lupta cu sindromul oboselii cronice. Motivul cel mai important pentru care avem nevoie de fier este transportul oxigenului către țesuturi prin intermediul ceulelor roșii ale sângelui (eritrocite).

Respirație superficială, piele palidă, oboseală, palpitații cardiace – simptome ce vorbesc despre un deficit de fier.

Surse bogate în fier: carnea roșie, în special cea de vită, organe (rinichii și ficatul), legumele și frunzele verzi cum ar fi spanacul și varza kale. Fructele uscate (prune, stafide), boboasele, gălbenușul de ou, la fel sunt bogate în fier.

#4: mai multe vitamine

Vitaminele grupului B sunt importante în producerea de energie, sinteza de hormoni, dar și pentru susținerea activității sistemului nervos – în special atunci când suntem stresați. De asemenea, ele sunt indispensabile pentru eliberarea energiei din produsele alimentare.

Surse importante de vitaminele grupului B sunt : brocoli, avocado, migdale, ouă, cașcaval, semințe, linte.

#5 nu ignorați zincul!

Zincul este implicat în multiple procese neuronale, iar studiile au asociat lipsa de zinc cu depresia, labilitatea emoțională, schimbarea bruscă a dispoziției sau chiar cu atacuri de panică.

Zincul este un mineral foarte prețios pentru organismul nostru. El este implicat în peste 100 de procese din organism, dar și în metabolismul substanțelor ce asigură buna sănătate.

Zincul se găseste în carne și organe, în carnea de pește și mai ales în fructele de mare. Cele mai bogate surse alimentare în zinc sunt însă stridiile, organele (ficatul), brânzeturile. Zincul poate fi găsit și în surse vegetale ca fasole, produse din soia, nuci și fructe oleaginoase. Оставайтесь рядом с нами на facebook:

Puteți crește aportul acestor elemente și prin complexe de vitamine și minerale.

1 человек высказали свое мнение