Fii Sanatos


Vacanța la plajă poate fi riscantă pentru sănătate

03/08/19 (1292 просмотров)

Pe lângă razele de soare, mai sunt și alți factori care prezintă pericol pentru sănătate pe timp de vară, susțin experții din domeniul sănătății publice.

Un studiu de curând publicat a estimat că activitățile recreative în apă sunt asociate cu peste 90 de milioane de îmbolnăviri anual. Înotul este clasat ca unul dintre catalizatorii primari ai infecțiilor respiratorii, urechii și pielii. În grupul de risc se află femeile însărcinate, copiii mici și persoanele cu sistemul imunitar compromis. 

Apele de agrement netratate, cele din lacuri, râuri și mări, au fost asociate cu focare de boli datorită conținutului înalt de diverse microorganisme, precum norovirusul, Escherichia coli și Shigella. Piscinele sunt un punct comun de expunere la Cryptosporidium, un parazit fecal care poate provoca criptosporidioză. Înghițirea, chiar și accidentală, a acestor bacterii pot duce la îmbolnăviri severe, inclusiv la afecțiuni gastrointestinale. Specialiștii susțin că, în mare parte, sursa acestor agenți patogeni periculoși sunt chiar oamenii: poluarea prin scurgere și revărsarea apelor reziduale.

Centrele de sănătate publică ne avertizează că afecțiunile marine pot proveni și din cauza înfloririi algelor, amebei și a agenților patogeni fecali. 

Totuși, aceste neplăceri pot fi evitate. Scăldați-vă în locuri sigure. Verificați dacă plaja locală afișează zilnic rezultatele investigațiilor bacteriene. Amânați înotul dacă nivelul de microorganisme depășește recomandările EPA. În orice scenariu, pentru evitarea infecției, medicii recomandă ca oamenii să evite înghițirea apei, să bandajeze și să curățe regulat eventualele răni, tăieturi sau zgârieturi. Оставайтесь рядом с нами на facebook:

Vară plăcută să aveți!