26/01/20 (3002 просмотров)
O nouă tulpină de virus, care se pare că provine din China, traversează ușor hotarele și se răspândește rapid în rândurile populației. Sunt confirmate deja sute de cazuri de contactare a virusului, dar și decese raportate. Iată ce se știe până acum despre acest virus.
Focarul dat este provocat de un coronavirus. În general, coronavirusul este unul obișnuit, care ne face deseori să ne confruntăm cu simptomele infecțiilor respiratorii superioare. De obicei, acestea sunt ușoare sau moderate, dar pot fi și severe, unele serotipuri cauzând pneumonie, care se poate solda cu deces.
Tulpina virusului responsabilă de declanșarea focarului actual se numește deocamdată 2019-nCoV, prescurtat pentru „Coronavirusul nou 2019”. Aceasta este a treia tulpină de coronavirus, care provoacă simptome severe la om. Celelalte două sunt MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu) – responsabilă pentru focarul epidemic din 2012 și SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) – pentru cel din 2003.
Purtătorii coronavirusurilor sunt animalele precum cămilele, civetele și liliecii. De obicei, ele nu sunt transmise oamenilor. Dar, ocazional, suportând o mutație, acesta poate trece de la animale la oameni și apoi de la om la om, așa cum a fost și în cazul epidemiei SARS la începutul anilor 2000.
Primele cazuri de infectare cu 2019-nCoV au fost raportate în decembrie 2019, focarul primar fiind zona pieții de animale din orașul chinez Wuhan. Se presupune că virusul a fost contactat direct de la animalele vii infectate.
Deși multe detalii despre acest virus precum originea, capacitatea sa de a se răspândi – rămân necunoscute, un număr tot mai mare de cazuri par a fi rezultatul transmiterii de la om la om.
24 ianuarie 2020: cel puțin 830 de cazuri au fost diagnosticate în nouă țări: China, Thailand, Japonia, Coreea de Sud, Singapore, Vietnam, Taiwan, Nepal și Statele Unite. Toate aceste cazuri călătoriseră în Wuhan. Decese – 26, majoritatea fiind pacienți cu boli concomitente grave.
Virusul provoacă febră, precum și simptome respiratorii: tuse uscată, dificultăți de respirație. De asemenea, poate provoca diaree și dureri corporale. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în cazuri severe virusul poate duce la pneumonie, insuficiență renală și chiar deces.
Simptomele acestei infecții sunt comune celor pentru o răceală sau gripă. Dar, nu este cazul să ne panicăm. În acest moment ghidurile Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (Centers for Disease Control and Prevention) recomandă doar screeningul persoanelor care au călătorit recent la Wuhan sau care au avut un contact apropiat prelungit cu o persoană infectată cu 2019-nCoV.
Prezența virusului poate fi confirmată printr-un test diagnostic, pus la dispoziția publicului în ianuarie de către oficialii de sănătate chinezi.
Conform Comitetului de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății privind coronavirusul, aproape trei sferturi din cazuri au fost diagnosticate la persoane cu vârsta de peste 40 de ani, care au prezentat și alte boli concomitente precum cele cardiovasculare și diabetul. Dar, sunt cazuri confirmate și la persoane tinere, prefect sănătoase.
Nu există un tratament specific pentru virusul 2019-nCoV și niciun vaccin aprobat disponibil la moment.
Deoarece este un coronavirus, care de obicei provoacă boli respiratorii, OMS are mai multe recomandări pentru ca oamenii să se protejeze și să-i protejeze pe cei din jur de această boală:
Starea de oboseală și epuizare, precum și scăderea nivelului de vitamine și oligoelemente pe timp de iarnă influențează imunitatea. Ai grijă ca organismul să fie mereu în formă! Оставайтесь рядом с нами на facebook:
Sursa: https://www.nejm.org/, https://www.npr.org/, World Health Organization Office for Romania