Fii Sanatos


Învingători în lupta cu viroza!

23/09/18 (5785 vizualizari)


În sezonul rece – care începe la noi odată cu toamna târzie și ține până la începutul lui aprilie – copiii răcesc foarte des. Pericolul de contaminare nu prea are legătură cu frigul, ci mai mult cu faptul că în această perioadă copiii se joacă într-un spațiu închis.

Până la vârsta de 7 ani, copiii contactează circa 200 de viruși și infecții

În limita normalului sunt între 8 și 10 contaminări pe an, iar când începe vremea grădiniței, acestea cresc la 12-15 pe an. Numărul sporit de contaminări ne poate părea uriaş. Însă, pediatrii spun că fiecare copil, de la naștere și până vine momentul să meargă la școală, trebuie să intre în contact cu peste 200 de viruși și infecții. Fiecare infecție este, de fapt, o „boală de copii”, prin care cel mic trebuie să treacă, pentru a fi o perioadă mai lungă imun. Medicii pediatri le numesc infecții „banale”. Părinții, însă, sunt afectați de fiecare răceală, oricât de mică. Pentru ei, aceste episoade nu sunt chiar atât de „banale”, cel puțin nu în primii trei ani.

Cum știi că ai un copil predispus la boli?

Tot pediatrii îi consideră pe acei copii care sunt foarte des bolnavi „copii infectați”. Acești copii reacționează foarte puternic la tot: au un somn agitat, sunt curioși și atenți, beau mult și mănâncă puțin – iar sistemul lor imunitar reacționează mult mai violent la atacurile virale. Predispuși la boli sunt și copiii care provin din familii alergice. Sensibilitatea moștenită este caracterizată ca fiind o „atopie”. Copiii atopici, adesea în urma acestor infecții „banale”, sunt primii atinși de febra de fân sau de astmul bronșic. Părinții copiilor sensibili își doresc o pastiluţă magică cu ajutorul căreia copiii să fie întăriți. Cum această pastilă magică nu există, nici transmiterea bolilor, din păcate, nu se poate evita uşor. Fiți cu noi pe facebook:

Metodele care să-i ferească pe copii de răceală

  • Alăptatul reprezintă cea mai bună protecție împotriva infecțiilor!
  • Călirea, reprezintă un alt mod de a feri copilul de infecții. Folosirea raţională a aerului, apei şi radiaţiei solare determină o serie de modificări favorabile în starea funcţională a organismului. Sensul călirii constă în antrenarea aparatului de termoreglare, în dezvoltarea forţelor de protecţie a organismului, îndreptate spre factorii mediului ambiant, care au acţiuni nocive. Procesul de călire poate fi început de la orice vârstă, inculsiv nou-născuți (după masaj, copilul este lăsat dezgolit pentru câteva minute să facă băi de aer).

  • Jocul în aer liber, pe orice vreme – cu excepția ceții și a ploii – îi fortifică organismul. Copilul nu trebuie să fie îmbrăcat prea gros. Este mai indicat să fie luate câteva schimburi și, în cazul în care este nevoie, să i se pună haine uscate.
  • Dacă părintele decide să nu iasă în ziua respectivă la plimbare cu copilul, trebuie să îi asigure o cameră aerisită și cu o climă sănătoasă. În dormitor trebuie să fie mai răcoare (aproximativ 18 grade), iar aerul să fie mai mult umed decât uscat, deoarece aerul uscat usucă mucozitățile copilului, devenind astfel predispus la diverse infecții.
  • Igiena: evident că nu poate fi exclusă prezența microbilor din mediul ambiant, dar poate fi redusă concentrația acestora. Cu cât e mai multă floră patogenă în mediul ambiant, cu atât e mai mare riscul de dezvoltare a bolilor. Pentru a ne proteja de virusuri ar fi bine să aerisim și să curățăm umed cât mai des încăperea în care se află copilul, să respectăm igiena personală (spălarea mâinilor).



  • Hrană bogată în vitamine. Adesea se pune întrebarea - cum putem diversifica regimul alimentar al  copilului, astfel încât acesta să primească toate vitaminele necesare? - În cazul în care copilul nu este alergic, cel mai bine este să folosiți o regulă simplă - mesele pentru copii ar trebui să fie colorate, fie că este vorba de o salată, supă, tocană de legume, amestec din fructe, sau orice altceva. Cel mai adesea culoarea fructelor și legumelor este determinată de oligoelementele, vitaminele conținute în ele, astfel bucatele colorate vor conține cea mai bogată gamă de vitamine.

  • Remedii populare împotriva virușilor:

    • Cele mai răspândite remdii împotriva virușilor din arsenalul popular sunt mierea, ceapa și usturoiul. Dar, nu uitați! – mierea poate provoca alergii, iar ceapa și usturoiul sunt destul de agresive pentru stomacul copilului.
    • Mierea poate fi adăugată în apa călduță, ceai, compot, dar în cantități moderate. Ceapa și usturoiul în cantități mici pot fi folosite în salate pentru copilul mai matur. În cazul în care copilul este încă mic, pot fi puse prin casă sferturi de ceapă curățată și căței de usturoi. Substanțele volatile conținute în aceste plante, curăță în mod eficient aerul din încăpere.
    • Serviți ceaiuri și băuturi din fructe de pădure, mărăcini, tei, nu doar în perioada îmbolnăvirii, ci și în orice timp.

  • Vaccinurile, chiar dacă reprezintă un subiect controversat, protejează și ele de diverse „boli ale copilăriei”, de la cele mai ușoare, până la cele mai periculoase. Nu există o precauție de a proteja copiii de boli, deoarece ei trebuie să ia contact cu infecțiile pentru a li se întări sistemul imunitar. Vaccinurile au grija, însă, ca forma bolii să fie mai ușoară, iar copilul să treacă mult mai repede peste boala respectivă.

Fiți sănătoși!