Fii Sanatos


Viața online: primele semne ale dependenței de internet

08/01/20 (6032 vizualizari)

Ce este dependența de internet?

Desi Internetul a devenit una dintre cele mai importante resurse de informații, utilizarea necontrolată, patologică a Internetului – adică, dependența de Internet - poate avea un impact negativ asupra performanțelor școlare, a relațiilor de familie și asupra stării emoționale a adolescenților, fiind un comportament cu semne și simptome similare cu cele ale oricărei alte dependențe.

Dependența de Internet (DI) este definită ca o pierdere compulsivă a controlului impulsurilor legate de utilizarea Internetului (jocuri online, rețele sociale, sesiuni-maraton de navigare pe Internet), care implică, în principal, dependența psihologică, iar simptomele sunt comparabile cu ale altor comportamente adictive, cel mai apropiat fiind jocul de noroc patologic.

Aproape fiecare studiu efectuat pe această temă a identificat nu numai o corelație directă între vîrstă și dependența de Internet, ci și, de asemenea, o corelație între vîrstă și neglijarea responsabilităților legate de muncă sau școală. Prin urmare, adolescenții și adulții tineri sunt mai susceptibili de a fi dependenți de Internet decît orice altă grupă de vîrstă.

Abuzul de internet este atît de frecvent încît DSM ("Manualul de diagnostică și statistică a tulburărilor mentale"), care este publicat de Asociația Americană de Psihiatrie, are în vedere, în prezent, adăugarea unui asemenea diagnostic în urmatoarea sa ediție propusă pentru publicare, alături de alte probleme de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea bipolară, schizofrenie și tulburările de personalitate.

DI acoperă o varietate de comportamente și de probleme de control al impulsurilor, care includ:

  • Dependența de sex virtual (Cybersex addiction) - utilizarea compulsivă a pornografiei pe Internet are un impact negativ asupra relațiilor intime din viața reală. Este un mijloc de a depăși emoțiile negative, plictiseala, anxietatea, problemele de cuplu, dificultățile de relaționare sau din nevoia de a simți că ești important, dorit sau puternic.

  • Dependența de relaționare virtuală (Cyber-Relationship addiction) - dependența de rețele sociale, camere de chat și mesagerie, pînă la punctul în care prietenii virtuali, on-line devin mai importanți decît relațiile cu familia și prietenii din viața reală, care ajunge să pară goală și lipsită de bucurie. Această realitate falsă devine deosebit de periculoasă și determină o dependență mult mai severă decît celelalte tipuri de comportamente legate de Internet. Atunci cînd este utilizat în mod responsabil, Internetul poate fi un loc minunat pentru a interacționa pe plan social, a întîlni oameni noi și a iniția chiar relații romantice. Cu toate acestea, relațiile on-line pot fi, de multe ori, mai intense decat cele din viața reală și pot depăși toate asteptările realiste. O altă problemă este faptul că, în aproximativ 50% din cazuri, oamenii mint despre vîrsta lor, greutatea, ocupația, starea civilă sau adopta identități false, uneori chiar de gen.

  • Comportamente compulsive pe Internet (Net Compulsions) - joc de noroc patologic, utilizarea compulsivă a site-urilor de cumpărături sau licitații online, care conduc, de multe ori, la probleme financiare. Persoanele cu asemenea comportamente cumpără lucruri de care, de cele mai multe ori, nu au nevoie și pe care nu și le pot permite, cu scopul de a experimenta bucuria introducerii ofertei cîstigătoare.

  • Supraîncărcarea informațională (Information overload) – comportament compulsiv de căutare în baze de date sau navigare pe internet (web surfing, browsing), avînd ca efect randament profesional mai scăzut și interacțiune socială redusă.

  • Dependența de calculator (Computer addiction) – utilizare excesivă a jocurilor pe calculator off-line (Solitaire, Minesweeper) sau a programelor de calculator.


De ce adolescenții sunt mai vulnerabili?

Neurologii folosesc termenul „neuroplasticitate” pentru a exprima capacitatea creierului de a se modifica și de a dezvolta modele noi de transmitere a informațiilor. Neuroplasticitatea este implicată în procesul de învățare, precum și în controlul emoțional. Această caracteristică a creierului de a se schimba este extrem de crescută la vîrsta adolescenței, cînd comportamentele și abilitățile sunt extrem de maleabile, fapt ce creează atît oportunități, cît și numeroase vulnerabilități. Prin neuroplasticitate, creierul caută modalități de lucru diverse pentru a funcționa eficient, iar atunci cînd unele activități ajung să facă parte din rutina unui adolescent, conexiunile utilizate pentru realizarea acestora sunt întărite. Experiențele repetate creează rețele de conexiuni sinaptice, iar acestea devin mai puternice și mai complexe prin utilizarea lor constantă. La aproximativ 11 sau 12 ani, căile mai puțin utilizate ajung să intre în declin și în cele din urmă dispar – dupa principiul „use it or loose it”. Dacă un adolescent este pasionat de muzică, sport sau lectură, celulele și conexiunile care contribuie la însușirea acestor abilități vor fi cele mai dezvoltate. Dacă interesele sale sunt pentru jocuri video - vor supraviețui celulele și conexiunile activate în timpul acestora. Conexiunile ineficiente sau slabe sunt „tunse” în același mod în care un grădinar ar tunde un copac sau un tufiș, oferindu-i forma dorită.

Pierderea conexiunilor interneuronale (pruning) neutilizate în adolescență este un proces de reorganizare a unor procese importante, cum ar fi, inhibiția răspunsurilor, memoria de lucru, abilitatea de a opera cu mai multe concepte în același timp, de a acumula noi informații, ignorînd cu mai multă usurință informația irelevantă, de a înțelege logica argumentelor celorlalți. Această pierdere este sănătoasă pe termen lung și elimină rețele care nu sunt necesare pentru a face loc unor lanțuri de celule nervoase mai eficiente și mai rapide de procesare a informațiilor pe masură ce devenim adulți.

Ritmul biologic al somnului în adolescență este diferit de cel al adulților, deoarece melatonina, un hormon necesar pentru somn, devine disponibilă la adolescenți la ore mai înaintate, seara și rămîne în organism mai mult, spre dimineață. Privarea de somn poate afecta starea de dispoziție, performanța, atenția, învățarea, comportamentul și funcțiile biologice.

Dezvoltarea creierului în adolescență este diferită la fete și băieți. Astfel, la fete dezvoltarea și reorganizarea creierului începe mai devreme. Experții spun că, la vîrsta de 16-17 ani, în comparație cu adulții, adolescenții sunt, în medie, mai impulsivi, mai agresivi, mai instabili din punct de vedere emoțional, își asumă mai multe riscuri, sunt mai reactivi la stres, mai vulnerabili la presiunea grupului, mai predispuși la a supraestima efectele deciziilor pe termen scurt și lung și au tendința de a nu lua în considerare modalități alternative de acțiune.

Care sunt semnele dependenței de internet?

Atunci cînd te simți mai confortabil cu prietenii de pe Facebook decît cu cei reali sau nu te poți opri din jocuri video, jocuri de noroc sau pur și simplu, surfing, chiar și atunci cînd acestea au consecințe negative asupra vieții tale, ai toate șansele să te afli în pragul unei dependențe.

  • Ai o dorință sau un impuls puternic de a folosi internetul și ai un sentiment de euforie atunci cînd te afli on-line.
  • Reducerea timpului pe care il petreci pe Internet sau oprirea Internetului duce la simptome de sevraj (de exemplu, stare generala proastă, neliniște, iritabilitate, lipsă de concentrare, tulburări de somn) care pot fi ameliorate prin înlocuire cu dispozitive electronice similare (de exemplu, TV, jocuri portabile, jocuri de noroc).
  • Ai nevoie să prelungești continuu timpul de utilizare a Internetului, precum și gradul de implicare în activitățile pe Internet pentru a atinge un sentiment de satisfacție. Ești continuu preocupat de activitățile pe calculator atunci cînd nu te afli în fața acestuia, petreci pe Internet mai mult timp decît intenționezi.
  • În ciuda cunoștințelor pe care le ai privind efectele sale nocive, îți este greu să te oprești din utilizarea Internetului. Atunci cînd ceilalți încearcă să te oprească, îți aperi cu înverșunare dreptul de a utiliza calculatorul așa cum dorești, indiferent dacă oamenii din viața ta se simt lăsați pe dinafară și neglijați.
  • Ai dificultăți în a controla durata de timp pe care o petreci pe Internet și eforturile de a diminua acest timp și de a-ți controla comportamentul on-line au eșuat de mai multe ori.
  • Ca urmare a utilizării Internetului, interesele tale pentru activități sociale și recreaționale sunt reduse sau absente, îți neglijezi prietenii și familia. Simți că nimeni din viața "reală" nu te înțelege mai bine decît prietenii tăi on-line.
  • Utilizarea Internetului este uneori, o modalitate de a scăpa de probleme sau de a masca unele sentimente negative.
  • În fața profesorilor, a colegilor de școală, prietenilor sau profesioniștilor ai tendința de a nega sau de a minimaliza importanța pe care o acorzi Internetului și te simți vinovat. Ai o stare de anxietate sau depresie atunci cînd ceva sau cineva scurtează timpul sau întrerupe planurile tale de a utiliza computerul.
  • Neglijezi îndeplinirea sarcinilor la școală sau acasă și lași totul pe ultima sută de metri.
  • De multe ori sari peste orele de somn pentru a petrece timp la calculator.
  • Prezinți simptome/disconfort fizic: dureri de spate și gît, dureri de cap, te-ai îngrășat sau ai scăzut în greutate, sindrom de tunel carpian, tulburări de vedere, senzație de uscăciune sau înțepături la nivelul ochilor, tulburări de somn.


Cum putem evita dependența de internet?

Există cîteva metode prin care se poate tine sub control utilizarea excesivă a Internetului. Acestea pot fi aplicate de tine, dar este necesar să primesti ajutor și din partea apropriaților.

  • Recunoaște existența altor probleme care ar putea susține dependența de Internet. Dacă o persoană se luptă cu depresie, stres, anxietate, de exemplu, adicția pentru Internet poate fi doar un mod de a a fugi și îngropa aceste trăiri negative.
  • Sporește-ți abilitățile de a face față unei situații. Poate că descărcarea sentimentelor negative pe Internet este modalitatea unei persoane de a face față stresului sau nervozității, sau poate avea probleme de relaționare cu ceilalți în viața reală sau poate fi excesiv de timidă. Dezvoltarea acestor aspecte pot ajuta la îndepărtarea stresului sau tensiunii vieții de zi cu zi fără a apela la utilizarea compulsivă a Internetului.
  • Consolidează rețeaua ta de sprijin. Cu cît o persoană are mai multe relații în viața reală, cu atît va avea mai puțin nevoie de internet pentru interacțiunea socială. Dacă o persoană este timidă, aceasta poate fi încurajată să caute grupuri cu interese comune, cum ar fi echipe sportive, grupuri de lectură, cursuri de pictură etc. Acest lucru permite interacțiunea cu ceilalți și dezvoltarea naturală a relațiilor.
  • Ține o evidență a timpului petrecut. Ține cont de timpul pe care îl petreci online. Încearcă să te monitorizezi și să ai o idee clară a motivelor pentru care petreci cîteva ore atunci cînd îți propui să stai doar 10 minute.
  • Stabilește obiective clare pentru utilizarea Internetului. Stabilește înainte să te așezi la calculator ce vrei să faci și cît timp vrei să-l folosești în acest scop. Poți folosi chiar o alarmă care să te anunțe că timpul tău s-a scurs. Poți totodată să-ți propui să închizi calculatorul la aceeași oră în fiecare seară.
  • Înlocuiește activitățile online cu altele. Atunci cînd ești singur și te plictisești dorința de a intra online este mare, dar o poți evita prin desfășurarea altor activități.
  • Recompensează-te. Dacă faci progrese și îți atinge obiectivele propuse atunci recompensează-te.


Cum să ajutăm un tânar care luptă cu dependența de intenet?

Dacă timpul petrecut pe Internet îi afectează performanțele, acesta trebuie să fie supravegheat și, în cazul în care este nevoie, ajutat. Există o serie de măsuri: Fiți cu noi pe facebook:

  • Încurajați-l spre alte interese și activități.
  • Purtați o discutie generală despre diverse tipuri de probleme. Utilizarea compulsivă a Internetului poate fi cauzată de probleme mai grave. Orice schimbare sau provocare majoră în viața cuiva îl poate afecta.
  • Cereți ajutor. Adolescenții au tendința de a se răzvrăti. Dacă totuși aud o informație de la o persoană de încredere, ei ar putea fi mai dispuși să asculte. Încearcă să rogi un profesor, consilier școlar, doctor sau un prieten de familie să vorbeasca cu el. Să nu vă fie frică să cereți ajutorul unui specialist în cazul în care sunteți preocupat.
  • Fiți un model demn de urmat. Administrați cu grijă utilizarea computerului și a Internetului în viața personală.

Sursa:http://helpline.sigur.info/
Foto: http://constructorus.ru/zdorovie/internet-zavisimost.html