Fii Sanatos


Despre cum natura a aranjat ca să fim mămici mai bune

20/10/17 (1037 vizualizari)

 

După nașterea copilului, tinerele mămici devin uituce, puțin stângace și li se mai spune că au "creier de copil". Acest comportament era considerat doar o consecință a supraoboselii. Dar... nimic nu se întâmplă de la sine...

Un studiu recent a constatat că, de fapt, sarcina declanșează un mecanism care modifică structura creierului femeilor, pentru ca mămicile să fie pregătite pentru maternitate. Interesant este că, toate aceste modificări evoluează într-un mod chiar foarte natural, astfel încât mama poate înțelege mai bine necesitățile și starea emoțională a nou-născutului.

Astfel, în timpul sarcinii are loc micșorarea unor părți ale creierului mamei, iar rețelele neuronale devin mai sensibile. Și s-a constatat că aceste efecte durează până la doi ani după naștere. Amploarea modificărilor creierului explică și atașamentul mamelor față de copii. Procesul este numit "cliparea sinaptică" ("synaptic pruning"), care apare în adolescență, pentru ca creierul lor, în timpul maturizării, să elimine excesul de circuite neuronale.

Pentru a identifica modificările la nivelul creierului, douăzeci și cinci de tinere mămici au fost examinate prin rezonanță magnetică nucleară (IRM). S-a observat că, în timpul sarcinii, volumul materiei cenușii a scăzut în anumite zone ale cortexului cerebral – parte a creierului implicat în funcțiile superioare. Aceste efecte nu s-au observat la celelalte 20 femei din grupul control (care nu au fost însărcinate).

Un coautor al studiului, dr. Oscar Vilarroya, Universitatea Autonoma de Barcelona (UAB), Spania, a declarat că "rezultatele obținute relevă prezența unui proces de adaptare, care corespunde întocmai capacităților de identificare a necesităților și stării emoționale a copilului. Mai mult, acestea oferă indici despre baza neuronală a maternității, sănătatea mintală perinatală și plasticitatea creierului, în general." Fiți cu noi pe facebook:

Cercetătorii au publicat în revista Nature Neuroscience, următoarele: "În baza rezultatelor obținute, se poate afirma că creierul feminin suferă o maturizare suplimentară sau specializare a rețelei neuronale, contribuind la funcția cognitivă socială în timpul sarcinii."