Fii Sanatos


Ce stă în spatele pubertății precoce la fetițe

10/11/20 (1636 vizualizari)

În decursul ultimelor decenii, vârsta de debut a pubertății a scăzut. Deși a fost suspectat ca cauză mediul ambiant, motivele declanșării precoce a pubertății au rămas un mister.

Aceasta reprezintă o problemă importantă, deoarece menarha (prima menstruație) precoce are un impact negativ asupra stării de sănătate, fiind asociată cu rate mai mari de obezitate, boli cardiovasculare, sindromul ovarelor polichistice și unele tipuri de cancer, precum cel mamar.

Intervalul normal pentru debutul pubertății la fete este între 8 și 13 ani

Kim Harley, Universitatea din California, Berkeley, a declarat că pubertatea precoce reprezintă un lucru îngrijorător în ultimii 15-20 de ani. Ea a afirmat că atât obezitatea, care a devenit epidemică în ultimele decenii, cât și expunerea la anumite substanțe chimice – disruptori endocrini, pot influența echilibrul hormonal.

Studiul a analizat datele a 179 fete și 159 băieți, născuți între anii 1999 și 2000, care se aflau la evidență în Center for the Health Assessment of Mothers and Children of Salinas. A fost cercetat efectul disruptorilor endocrini în perioada de dezvoltare intrauterină și în perioada precoce de viață, asupra sănătații și dezvoltării copiilor. Mamele au fost examinate de două ori în timpul sarcinii (la 14 și 26-27 săptămâni) și, din nou, când copiii aveau 9 ani. Evaluările pubertale ale copiilor au fost efectuate la fiecare 9 luni, la vârsta cuprinsă între 9-13 ani. Cercetătorii au măsurat nivelul diferitor substanțe chimice din probele de urină ale mamelor în timpul sarcinii și a copiilor la vârsta de 9 ani. 

Efectele asupra pubertății

Conform rezultatelor obținute, concentrațiile mari de monoetil ftalat în perioada prenatală la mamă, au fost asociate cu dezvoltarea precoce a părului pubian, iar nivelul ridicat de triclosan prenatal, propil paraben și 2,4-diclorfenol au fost asociate cu apariția precoce a menarhei. Metil parabenul și 2,5-diclorofenolul în urină au fost asociate cu dezvoltarea precoce a glandelor mamare și a părului pubian. La fetițele mamelor cu cel mai înalt nivel al acestor substanțe în urină, menarha a apărut, în medie, cu 4 luni mai precoce. Totuși, nu a existat nici o dovadă despre afectarea băieților în rezultatul expunerii chimice prenatale.

Aceste substanțe chimice se găsesc în produsele cosmetice, precum pasta de dinți, săpunuri, sau alte produse de îngrijire personală. Dr.Harley a explicat că produsele chimice din produsele de uz casnic și din mediul ambiant imită estrogenul contribuind la instalarea pubertății precoce.

Dr. Timothy N. Hickman, endocrinolog la Houston Methodist Hospital, Texas, declară că este considerat plauzibil faptul că expunerea prenatală la estrogenii exogeni și alte toxine din mediul ambiant afectează dezvoltarea sexuală la fete.

Acesta este primul studiu de acest gen și sunt necesare mai multe cercetări. Dr. Harley a recunoscut, că acesta este un studiu observațional, epidemiologic, astfel încât nu poate fi dovedită relația cauză-efect. Totuși, un număr tot mai mare de date sugerează că acesta este un motiv serios de îngrijorare. Fiți cu noi pe facebook:

Recomandări pentru a limita expunerea la disruptorii endocrini în timpul sarcinii:

  • spălați din abundență fructele și legumele pentru a elimina substanțele chimice utilizate în agricultură;
  • limitați utilizarea materialelor plastice și sintetice pentru prepararea și depozitarea alimentelor;
  • limitați expunerea la uleiul de arbore de ceai și lavandă;
  • folosiți produse de îngrijire personală ce nu conțin ftalați sau parabeni.
  • optați pentru produsele naturale sau eco.

Vezi și:

Xenoestrogenii ne dereglează sistemul endocrin, spune Dr. Natalia Eșanu, medic endocrinolog

Uleiurile esențiale – disruptori endocrini