Fii Sanatos

Administrarea paracetamolului în timpul sarcinii poate crește riscul de infertilitate și la viitorii urmași

Noile cercetări sugerează că administrarea în timpul sarcinii a celor mai cunoscute analgezice, precum paracetamolul și ibuprofenul, poate duce la infertilitate, chiar și a nepoților.

Mai multe studii au descris efectele negative ale ibuprofenului asupra fertilității fetelor. Dar, o cercetare recentă a constatat că nu doar ibuprofenul, ci și paracetamolul poate dăuna fertilității viitorilor urmași, având un impact negativ asupra ambelor sexe. Rezultatele studiilor sunt destul de îngrijorătoare, deoarece datele statistice ne spun că una din trei gravide administrează aceste preparate în timpul sarcinii.

Autorii ne explică că efectele paracetamolului sunt memorizate la nivel de ADN, care va păstra aceste modificări pe tot parcursul vieții, fiind transmise și generațiilor viitoare. Pe de altă parte, aceste analgezice afectează sinteza prostaglandinelor, care au un rol-cheie în dezvoltarea ovarelor și testiculelor. Mai mult, ovarele expuse la acțiunea paracetamolului pe parcursul unei săptămâni, au avut cu 40% mai puține celule producătoare de ovule. Iar, cele expuse la acțiunea ibuprofenului, numărul celulelor a fost redus aproape în jumătate. Țesutul testicular influențat de analgezice a avut cu un sfert mai puține celule producătoare de spermatozoizi.

Fetele care s-au născut cu un număr redus de ovule, au un risc mai mare pentru instalarea menopauzei timpurii.

Și studiile anterioare pe șobolani au arătat că analgezicele administrate în timpul sarcinii au dus la reducerea celulelor germinative la descendenții de sex feminin. Acest lucru a afectat fertilitatea acestora și fertilitatea femelelor din generațiile viitoare.

Dr. Rod Mitchell, care a condus cercetarea la MRC Centre for Reproductive Health, Universitatea din Edinburgh, a declarat că gravidele trebuie să se gândească bine înainte de a administra analgezice în timpul sarcinii, iar atunci când o fac, să administreze cea mai mică doză eficientă, pentru o durată cât mai scurtă de timp.

Dr. Channa Jayasena, lector superior și clinician în endocrinologia reproductivă la Imperial College din Londra, a declarat că paracetamolul și ibuprofenul sunt frecvent utilizate în timpul sarcinii și este necesară examinarea siguranței acestora asupra copiilor nenăscuți. Studiul recent a analizat doar țesuturile din laborator, dar mai sunt necesare și alte cercetări similare la oameni.

John Smith, director executiv la Proprietary Association of Great Britain, a declarat că NHS recomandă oficial administrarea paracetamolului doar pentru reducerea febrei și ameliorarea durerii. Acest lucru este susținut de mai multe dovezi de peste 50 de ani de utilizare a paracetamolului la om.

Totuși, femeilor însărcinate li se recomandă evitarea administrării ibuprofenului atât în primele luni de sarcină, deoarece aceasta a fost asociat cu un risc crescut de avort spontan, dar și la sfârșitul sarcinii, din cauza riscului înalt de complicații.

Pentru ameliorarea durerii, se recomandă "cea mai mică doză eficientă, pentru o durată cât mai scurtă de timp" de paracetamol. Fiți cu noi pe facebook: