Fii Sanatos


Depresie de iarnă? – Iată ce spun experții

17/12/17 (969 vizualizari)

Este mai dificil să adormiți noaptea, sunteți indispuși și nu aveți chef să vedeți pe nimeni? Dacă răspunsul este da, atunci ați putea fi una din cele 20% persoane care suferă de depresia de iarnă.

De fapt, deficitul de lumină solară este cauza letargiei ușoare și depresiei. Dacă vara crește nivelul de serotonină, o substanță chimică care ne face să ne simțim fericiți, atunci iarna, crește secreția de melatonină, un hormon care provoacă somnolență. P (simbol 8 din 10)

Chireal Shallow, psiholog și expert în somn, susține că ritmul organismului nostru este determinat de expunerea la lumină și întuneric. Și comportamentul nostru la fel e afectat de lumina solară. Când e soare, oamenii se simt mai fericiți, iar cercetările arată că absența expunerii la lumina solară poate afecta dispoziția. Semne ale deficitului de lumină solară sunt dereglările de somn, iritabilitatea sau senzația de lacrimi în ochi, senzația generală de apatie și letargie, absența dorinței de a ieși din casă, a face sport sau a accepta invitații în oraș. Persoanele ce suferă de depresie manifestă diferite pofte alimentare, mai ales de produse bogate în grăsimi și carbohidrați. Dar, aceste alimente oferă o consolare temporară, deoarece scăderea nivelului de zahăr din sânge iarăși cauzează tembelism (apatie, încetinire, indiferență).

Din fericire, în prezent există metode de tratament pentru a calma depresia de iarnă. "Nu trebuie să accepți să te simți deprimat în timpul iernii", spune Chireal. Există produse disponibile pentru a crește cantitatea de lumină expusă – terapia prin lumină, dar mulți nu cunosc despre aceasta. Acestea sunt surse simple de lumină, proiectate special pentru a oferi nivelul adecvat de lumină, atunci când nopțile sunt mai lungi și întunecate. Fiți cu noi pe facebook:

Ce altceva poți face?

  • luați pauze de 20 minute la aer liber;
  • mutați biroul mai aproape de geam, deschideți draperiile, jaluzelele;
  • faceți sport, mergeți cu bicicleta la serviciu, faceți jogging, schiați, ieșiți la săniuș, patinați;
  • savurați din clipele frumoase ale vieții!