Fii Sanatos


Vă mai întrebați dacă bebelușul are nevoie de apă?

07/06/20 (1958 vizualizari)

Primele zile după naștere pot fi destul de dificile și neclare. Tindem să oferim bebelușului tot ce e mai bun. Dar, uneori volumul informativ este atât de mare, încât nu știi care indicații sunt cu adevărat valoroase și care trebuie omise.

Au nevoie sau nu bebelușii de apă, este o întrebare care domină nu doar paginile web.

Pentru maturi, apa este o băutură sănătoasă și consumul acesteia este foarte importantă, dar, nu și pentru bebeluși! Consumul apei de către micuți poate fi chiar periculoasă, provocând intoxicație cu apă, care la rândul său, poate duce la convulsii, comă, uneori cu sfârșit letal.

Iată ce spun experții...

Bebelușii trebuie să consume numai lapte, cel puțin până la vârsta de șase luni, după care, doar puțină apă consumată ocazional se consideră a fi sigură.

Totuși, Katie Zeratsky, dietetician la Clinica Mayo, a declarat că bebelușii pot trăi fără apă până la vârsta de un an. ”Acest lucru, explică ea, se datorează faptului că bebelușii compensează toate necesitățile de lichide prin laptele matern sau formulele pentru sugari. Chiar și într-o zi călduroasă ei se mențin bine hidratați.”

De ce poate fi apa periculoasă?

Părinții sunt sfătuiți să nu dea sugarilor apă, deoarece laptele matern și formulele pentru sugari conțin toți nutrienții necesari, dar și o cantitate suficientă de apă. Dacă copilul vă consuma prea multă apă, ea va înlocui volumul de lichid, dar nu și componentele nutritive vitale de care au nevoie bebelușii. Tot din acest motiv este important să se amestece corect formulele pentru sugari. Bebelușii cresc rapid, ceea ce înseamnă că necesitățile energetice sunt mult mai mari decât ale adulților. Apa nu poate suplini aceste necesități, doar va potoli setea.

Poate intoxicația cu apă să fie fatală? – ”Da, răspunde Katie Zeratsky, intoxicația cu apă are loc atunci, când se consumă o cantitate prea mare de apă într-o perioadă scurtă de timp, ceea ce duce la scăderea nivelului de sodiu în sânge, ducând la o situație tragică”. Fiți cu noi pe facebook:

Dragi părinți, fiți prudenți!