Fii Sanatos


Leptospiroza - pericol ce ne paște în timpul scăldatului și nu numai...

27/07/18 (613 vizualizari)

Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite boli infecţioase-zooantroponoze, care se înregistrează în Republica Moldova. Ea reprezintă o problemă globală în cadrul sănătăţii publice datorită incidenţei în creştere nu doar în țările în curs de dezvoltare, cât şi în cele dezvoltate.

Leptospiroza este o boala infecţioasă, zooantroponoză acută, sursa de infecție fiind șobolanii și alte rozătoare, dar și vitele, porcii.

A fost descrisă prima dată de Adolf Weil în 1886 și se mai numește și Boala lui Weil.

Agenții patogeni ai leptospirozei, leptospirele, sunt eliminate cu urina animalelor infectate, infectând solul, bazinele de apă și produsele alimentare. Ele sunt rezistente la variațiile temperaturii și sunt conservate în rezervoarele naturale de animale domestice şi sălbatice, supravieţuind o perioadă lungă de timp. Oamenii se îmbolnăvesc în timpul scăldatului în iazuri infectate, în timpul lucrărilor agricole pe terenuri umede etc. Microbii pătrund în organism prin piele, mucoasele nazale sau oculare. Ajunși în organism, microbii pătrund în sânge, unde se îmulțesc și apoi trec în diverse organe – rinichi, ficat, inimă.

Perioada de incubație este de 2-20 zile. Boala începe brusc cu frisoane, febră, cefalee puternică, dureri în articulații, insomnie și slăbiciune generală. Apar tulburări hemoragice sub formă de hemoragii nazale, gastrointestinale.

Forma icterică se manifestă prin apariția icterului, pielea și mucoasele devenind galbene. Icteul apare în a 2-3 zi de boală, apoi dispare peste 2-3 săptămâni.

Forma renală se manifestă prin apariția anuriei.

Boala poate evolua în forme ușoare sau grave. Uneori poate da complicații oculare ca iridociclita, sau cardiace – miocardita.

Tratamentul se efectuează numai în condiții spitalicești. Cu cât spitalizarea e mai precoce, cu atât rezultatele tratamentului sunt mai încurăjătoare.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, medicii recomandă: Fiți cu noi pe facebook:

  • evitarea scăldatului în spații suspecte
  • evitarea contactului prelungit cu apa. Pentru cei care muncesc la refacerea caselor, în construcții, etc. este recomandat purtarea echipamentului de protecție (cizme și mănuși de cauciuc);
  • respectarea normelor de igienă – spălatul pe mâini cu săpun, consumul de apă îmbuteliată sau fiartă și răcită, păstrarea igienei individuale și a condițiilor de păstrare a alimentelor;
  • evitarea automedicației în situația apariției unor simptome de boală diareică sau viroză.

Mai multe detalii poți vedea aici: Leptospiroza