Fii Sanatos


Obezitatea, de unde apare și de ce trebuie să ne luptăm cu ea, ne spune Dr. Bondareva Xenia, medic endocrinolog

11/10/18 (4126 vizualizari)

Obezitatea este un exces de ţesut adipos, sau grăsime, în întregul organism. Pentru aprecia dacă o persoană suferă sau nu de exces ponderal, se calculează indicele masei corporale (IMC). Este considerată supraponderală persoana care are un IMC cuprins între 25- 29,9kg/m2 şi obeză, dacă are un IMC mai mare de 30.

De unde apare greutatea în plus?

Greutatea corporală depinde de cantitatea de energie aportată prin alimentație și cea consumată. În zilele de astăzi, modul de viață s-a shimbat foarte mult. Accesul liber la mâncare, modul sedentar de viață sunt doar unii factori care contribuie la dezvoltarea obezității.

Da, ereditatea este foate importanta, dar nu decisivă! Părinții cu obezitate pot avea copii obezi. Dar, oare doar ereditatea este de vină?! Să nu uităm că anume în familie se formează și obiceiul de a mânca prea mult, și cel de a ne mișca puțin.

Nu există o singură cauză a obezității! Ea se dezvoltă, de obicei, prin interacțiunea factorilor psihologici, de mediu, genetici și biologici. La mai multe persoane care suferă de obezitate se poate observa un oarecare ciclu: tulburări de dispoziție, supraalimentare și, ca urmare, cresterea în greutate. Deseori, pe fondal de stres sau anxietate, mâncăm mai mult decât de obicei. Și se pare că, la persoanele obeze, orice tip de emoție poate crește pofta de mâncare și deci, consumul de alimente.

Obezitatea nu este o afecțiune inofensivă! Evoluția ei este nefastă nu doar prin complicațiile sale, dar și prin agravarea bolilor deja existente. Astfel, persoanele care au acumulat mai multă grăsime la nivelul abdomenului, au un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat sau de a agrava evoluția acestuia. OMS consideră ca anormală o circumferința a taliei mai mare de 80cm la femei și mai mare de 94 cm la bărbați.

Pe lângă diabet, obezitatea mai constituie un teren predispozant și pentru alte boli precum: hipertensiunea arterială, cancer, apnee în somn, afecțiuni osteoartriculare, creșterea nivelului de colesterol, dereglări de ciclu menstrual, hirustism (exces de păr pe față și corp), tulburări de memorie, depresie.

S-a demonstrat că:

 • Pierderea a 5-10% din greutate, va micșora indicii tensiunii arteriale, dar și nivelul grăsimilor în sânge.
 • O scădere ponderală cu 5-7%, va preveni apariția diabetului zaharat la persoanele predispuse.
 • Pierderea în greutate îmbunătățește activitatea fizică și sexuală.

Cum poate afecta obezitatea sarcina?

Sănătatea viitorului copil depinde de sănătatea mamei. Adaos ponderal exagerat în timpul sarcinii, dar și obezitatea mamei înainte de sarcină, constituie factori de risc pentru dezvoltarea complicațiilor atât la mamă, cât și la făt.

 • Diabetul gestațional – diabetul care apare strict în cursul sarcinii, de obicei în a 24-28-a săptămână. Studiile spun că femeile obeze au un risc mai mare să facă diabet de sarcină decât cele cu greutate normală.
 • Preeclampsia – boală manifestată, de obicei, după cea de-a 20-a săptămână de sarcină, prin prezența unei tensiuni arteriale mai mare de 140/90mmHg, dar și creșterea nivelului de proteine în urină. Mai mulți factori stau la baza dezvoltării acestei patologii, obezitatea fiind unul dintre cei mai importanți.
 • Tromboza vaselor profunde ale membrelor inferioare este o altă boală la apariția căreia contribuie obezitatea. Ea se poate complica prin ruperea trombilor și dezvoltarea trombembolismului pulmonar.
 • Obezitatea este un factor predispozant pentru o sarcină prelungită până la 42 de săptămâni. Totdată crește riscul de infecții postpartum, indiferent dacă copilul se naște pe cale naturală sau prin cezariană.
 • Travaliu complicat. Poate apărea necesitatea recurgerii la o intervenție cezariană de urgență sau planică. Pot apărea complicații postchirurgicale precum întârzierea vindecării plăgii sau infecții la nivelul acesteia.
 • Se știe că femeile obeze au dificultăți în a rămâne gravide și foarte multe șanse de a pierde o sarcină. Greutatea în exces îsi exercită efectele asupra ovarelor, care produc ovule, și asupra endometrului, unde ovulul fecundat se implantează.

Cum va afecta obezitatea copilul?

 • Poți avea un făt macrosom – copii care sunt mai mari decât media și care au o cantitate exagerată de grăsime la nivelul corpului. Cercetarile au demonstrat, de asemenea, un risc crescut de obezitate în copilărie.
 • Condiții cronice. Obezitatea în sarcină crește predispoziția pentru apariția diferitor boli la copil, precum boli de inimă sau diabet în perioada de adult.
 • Pot apărea și defecte congenitale. Exista un risc ușor crescut de boli congenitale de inima sau defecte de tub neural.

Cite kilograme ar trebui sa iau în greutate pe perioada sarcinii?

Cresterea în greutate recomandată este între 11-16 kilograme
Femei subponderale – 13-18 kg
Greutate normala IMC 18,5-24,9 – 11-16 kg
Supraponderala IMC 25-29,9 - 7-11 kg
Obezitatea 5-9 kg

Nu uita! Stilul de viață sănătos te ține la distanță de obezitate, dar și de alte multe boli!

Fii sănătos!