Fii Sanatos


Un nou test rapid pentru depistarea cancerului

07/04/19 (1023 vizualizari)

Cercetătorii din Australia au creat un test rapid, care poate detecta prezența celulelor canceroase oriunde în corpul uman. Testul a fost creat în baza rezultatelor cercetărilor de la Universitatea din Queensland, unde a fost descoperit faptul că celulele canceroase formează o structură ADN unică atunci când sunt plasate în apă. Principiul de acțiune a testului este bazat pe capacitatea de identificare a acestor structuri. Fiind efectuat în 10 minute, el poate ajuta la detectarea cancerului la o etapă mult mai precoce decât metodele actuale.

Profesorul Matt Trau a afirmat că, descoperirea faptului că moleculele de ADN canceroase formează nanostructuri 3D în intregime din ADN-ul circulant normal, a fost un progres care a permis avansarea în diagnosticul precoce al cancerului non-invaziv la nivel de orice tip de țesut, inclusiv sânge. Acest lucru a dus la crearea unor dispozitive de detectare ieftine și portabile, care ar putea fi folosite ca instrument de diagnosticare, chiar și prin intermediului unui telefon mobil. Co-cercetătorul Abu Sina a declarat că rezultatele reprezentă o descoperire ”semnificativă”, care ar putea schimba ”regulile jocului” în detectarea cancerului.

Cancerul este o boală complicată și fiecare tip necesită un sistem diferit de testare și screening. Până acum nu a existat un test general pentru depistarea lor. Oamenii se adresează la medic doar dacă au simptome. Însă, diagnosticarea bolii la etapa apariției simptomelor poate fi prea târzie pentru un tratament reușit. Screening-ul cancerului trebuie să facă parte dintr-un control medical periodic.

Oamenii de știință din întreaga lume caută modalitați de depistare precoce a cancerului, deoarece astfel poate crește rata de succes a tratamentului. În acest an, și cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, SUA au anunțat că au elaborat un test sanguin, numit CancerSEEK, care poate depista opt tipuri de cancer. Și acest test acționează perin identificarea prezenței proteinelor cancerogene și a mutațiilor genetice în probele de sânge.

Testul rapid creat de cercetătorii din Australia nu este încă aplicat pe oameni și sunt necesare studii clinice mari înainte de a putea fi utilizat. Totuși, la etapa experimentală, testele aplicate pe mai mult de 200 de probe de sânge și țesuturi au detectat celule canceroase cu o precizie de 90%. Ele au fost utilizate doar pentru detectarea cancerului de sân, prostată, de intestin și limfom, dar cercetătorii sunt siguri că rezultatele pot fi replicate și pe alte tipuri de cancer.

Sursa: https://edition.cnn.com/ Fiți cu noi pe facebook: