Fii Sanatos


Bărbații care au mai puțin de o partidă de sex pe săptămână au un risc mai mare de a dezvolta probleme erectile, ne spune dr. Vasile Botnari, medic urolog

21/04/20 (11686 vizualizari)

Disfuncția erectilă sau impotența, afectează de obicei bărbații trecuți de o anumită vârstă. Însă, studiile actuale susțin că, și rata tinerilor care se confruntă cu această problemă este în continuă creștere. Mai multe despre această stare, dar și despre necesitatea adresării la timp, ne povestește Vasile Botnari, medic urolog-androlog.

Ce este disfuncția erectilă?

- Disfuncţia erectilă (DE) sau impotența, este incapacitatea unui bărbat de a obţine şi/sau menţine o erecţie suficientă pentru realizarea şi finalizarea unui act sexual satisfăcător.

Acesta este un diagnostic care le trezește frica bărbaților…

- Nu este obligator! DE ocazională nu este un lucru neobişnuit. Mulţi bărbaţi se confruntă cu ea, mai ales, în perioade de stres. Dar, dacă această situație se repetă de mai multe ori, ea poate fi un semnal de alarmă care anunţă despre o problemă de sănătate, dar și de cuplu, şi este posibil să aibă nevoie de ajutorul medicului.

Care semne ar trebui să-l îngrijoreze pe bărbat?

- Sunt trei simptome principale ale acestei afecţiuni: dificultatea de a obţine o erecţie; dificultatea de a menţine o erecţie în timpul actului sexual; indiferență pentru sex. Dacă bărbatul experimentează unul sau mai multe dintre ele timp de cel puţin trei luni, atunci trebuie să se adreseze unui medic, pentru că problema nu se va rezolva de la sine.

Câți bărbați se confruntă cu această problemă?

- În mediu, un bărbat din 5 are probleme cu erecţia. La ziua de azi, peste 150 milioane bărbaţi suferă de disfuncție erectilă, iar pronosticurile arată o creşte de până la 350 milioane către anul 2025.

Care sunt cauzele DE?

- Mai mulți factori pot duce la apariția DE. Uneori aceasta poate fi de origine psihogenă, alteori fizică (vasculară, neurogenă, endocrină), sau mixtă. Cauzele fizice (organice) care duc la dereglarea potenței sunt: patologia cardiovasculară (hipertensiunea arterială, ateroscleroza, anomalii ale vaselor), diabetul zaharat, hiperlipidemia, probleme cauzate de cancer sau de intervenții chirurgicale, obezitatea, traumatisme la nivel de bazin, traumatismul corpilor cavernoși. Factorii emoționali sunt stresul, anxietatea, problemele din relaţie, anumite medicamente, alcoolul, fumatul.

Cum se va stabili dignosticul de DE?

- Diagnosticul de DE se va stabili în baza discuției cu pacientul, utilizând Indexul Internațional al Funcției Erectile IIEF-5 (SHIM), examenului clinic și unor investigațiilor de laborator și instrumentale. Va fi apreciat nivelul hormonilor serici (testosteron, prolactina, hormonii tiroidieni), glicemiei, probe hepatice și renale. Va fi preluat secretul prostatic și uretral. Va fi efectuat testul de erecţie farmacologică.

Cum se poate rezolva problema DE?

- În cele mai multe cazuri DE este reversibilă. Este importantă depistarea și înlăturarea factorului declanșator. Se recomandă modificarea stilului de viaţă, în favoarea celui sănătos, psihoterapie, și la necesitate – tratament medicamentos.

Cum putem preîntâmpina apariția și progresarea DE?

- Respectarea un stil de viață sănătos, regim alimentar echilibrat, un somn bun, raporturi sexuale frecvente, tratamentul bolilor cronice, reprezintă cheia succesului în prevenirea DE.

Un sfat

- Cercetătorii susțin ca bărbații care au mai puțin de o partidă de sex săptămânală au un risc mai crescut de a dezvolta, in timp, probleme erectile. Deci, nu ezitați! Fiți cu noi pe facebook:

Vă mulțumim!