Fii Sanatos


Despre echinacee și IRVA, în baza dovezilor

17/01/19 (420 vizualizari)

În timpul sezonului rece, deseori apelăm la remedii naturale care stimulează imunitatea și ne protejează de răceli.

Echinaceea este cunoscută de mult timp pentru eficacitatea sa atât în combaterea IRVA, cât și prevenirea acestora. Dar, ce spun dovezile?

Denumirea de "echinaceea" se referă la 10 specii de plante cu flori, suplimentele folosind una sau mai multe dintre aceste specii. Acestea pot fi compuse fie din părțile supraterane ale plantei, fie din rădăcinile subterane, sau ambele. Varietatea acestei specii creează dificultăți în stabilirea cu certitudine a beneficiilor sale.

Dr. Ronald Turner, profesor în pediatrie la University of Virginia School of Medicine, referindu-se la studiul său din 2005, publicat în „New England Journal of Medicine”, susține că nu este nicio dovadă a eficienței echinaceei în prevenirea sau tratarea IRVA. Pentru realizarea acestui studiu, Turner și colegii săi au utilizat mai multe preparate de echinacee din rădăcinile speciei Echinacea angustifolia. Rezultatele cercetării nu au fost foarte îmbucurătoare, deoarece s-a dovedit că suplimentele de echinacee nu au depășit cu nimic efectul placebo.

Totuși, alți experți aduc dovezi în favoarea echinaceei.

Kelly Kindscher, profesor la Universitatea din Kansas, care a scris un manual despre echinacee, a afirmat că echinaceea este populară deoarece este eficientă pentru unele persoane. Un studiu publicat în 2010 în „Annals of Internal Medicine” a comparat 3 grupuri de pacienți cu IRVA: primul a administrat echinacee, al doilea – placebo și al treilea a fost fără tratament. S-a constatat că grupul de pacienți care au primit echinacee au avut o durată mai scurtă a IRVA, însă, aceste beneficii au fost nesemnificative din punct de vedere statistic.

O metanaliză din 2006 a constatat că preparatele care conțin specia Echinaceea purpurea pot diminua durata și simptomele răcelii, dar nu a fost găsită nicio dovadă precum că ele ar putea preveni răceala.

Un alt studiu, din 2015, a oferit echinaceei o aprobare mai completă, concluzionând că aceasta poate reduce riscul răcelii cu 35%. În ce mod? – Dr. Andreas Schapowal, primul autor al analizei și lector la Hannover Medical School din Germania, susține că echinaceea poate acționa prin creșterea răspunsului celulelor-killeri naturali și a altor celule protectoare ale sistemului imunitar, blocând acțiunea unor proteine virale.

Și dr. Mark Moyad, director în medicină preventivă și alternativă la Universitatea din Michigan, susține că echinaceea poate reduce riscul de răceală cu 10-20%. Atât timp cât nu avem multe opțiuni de prevenire a IRVA – mai ales în cazul persoanelor care răcesc de mai multe ori pe an, echinaceea poate fi o soluție. Totodată, pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea, Dr. Moyad recomandă respectarea unui stil de viață sănătos: igiena – spălarea mâinilor, exerciții fizice regulate și somn suficient.

Copiii sau adulții predispuși la alergii, trebuie să fie precauți, deoarece echinaceea poate provoca erupții sau alte reacții. De asemenea, suplimentele pe bază de plante pot fi periculoase atunci când sunt administrate concomitent cu alte medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală sau chiar cu alte suplimente. Optați pentru un produs certificat, care conține doar echinacee, fără alte combinații de plante. Consultați medicul. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa: http://time.com