Fii Sanatos


Xenoestrogenii ne dereglează sistemul endocrin, spune Dr. Natalia Eșanu, medic endocrinolog

14/01/19 (872 vizualizari)

Estrogenii sunt hormoni sexuali feminini, care, în mare parte, sunt secretați la nivelul ovarelor. Ei se produc și în organismul bărbaților, dar într-o cantitate mult mai mică. Estrogenul are un rol foarte important pentru dezvoltarea sexuală și reproductivă, pentru reglarea nivelului de colesterol din corp, pentru menținerea sănătății oaselor, pentru funcționarea mai bună a creierului etc.

Totuși, o cantitate prea mare de estrogeni poate fi nocivă.

Xenoestrogenii sunt substanțe produse industrial, care au o structură foarte asemănătoare cu estrogenul natural, se leagă cu receptorii specifici și acționează ca un exces de estrogeni, producând o hiperestrogenizare a organismului.

De aceea, xenoestrogenii au fost numiți EDC-„endocrine disrupting chemicals” sau “substanțe care distrug sistemul endocrin” (disruptori endocrini).

Xenoestrogenii produc multiple tulburări în organism: retenție de apă, sensibilitate a sânilor, menstruații dureroase, schimbări bruște de dispoziție, anxietate sau depresie, oboseală cronică, dureri de cap frecvente, căderea parului, balonare, dificultăți în a slăbi, scăderea memoriei, libido scăzut si multe altele.

Dacă organismul nu are capacitatea de a inactiva acest exces de estrogen, el se acumulează și provoacă apariția multor afecțiuni:

 • Sindromul ovarelor polichistice
 • Endometrioza
 • Infertilitatea
 • Avortul spontan
 • Pubertatea precoce la copii (la vârsta sub 8 ani)
 • Cancer de sân, de ovar, de col uterin la femei
 • Cancer testicular sau de prostată la barbați.

Unde găsim acești xenoestrogeni și ce putem face pentru a minimaliza expunerea:

 • Produse industriale din plastic: Bisfenol A din PET-uri. 

Soluții: Folosiți recipientele din sticlă, ceramică, inox sau BPA-free. Evitați încălzirea alimentelor în cuptorul cu microunde sau congelarea în recipiente de plastic. Nu cumpărați jucării ieftine din plastic cu miros chimic.

 • Insecticide si pesticide.

Soluții: Consumați produse bio sau organice. Spălați din abundență cu apă legumele sau fructele care au fost prelucrate chimic, curățați coaja, care depozitează cele mai mult substanțe toxice.

 • Produsele cosmetice care conțin: parabeni, în calitate de conservanți; Benzofenona și 4-metilbenziliden, camforul care se găsesc în loțiunile cu ecran pentru ultraviolete.

Soluții: optați pentru cosmetice, deodorante, produse de îngrijire a părului și unghiilor naturale.

 • Detergenți.

Soluții: preferați detergenți bio.

 • Coloranți și conservanți alimentari: Eritrozina (E127) – un colorant roșu, care se folosește la colorarea dulciurilor și bomboanelor; Butylat-hidroxyanisol(E320) – un conservant, care se adaugă în alimente care conțin grăsimi.

Soluții: examinați bine eticheta produsului. Evitați toate produsele alimentare care conțin aditivi chimici. Fiți cu noi pe facebook:

Produse naturale care blochează acțiunea xenoestrogenilor și pe care le puteți consuma ca măsură de protecție:

 1. Ceai verde - polifenolii din compoziția sa protejează împotriva xenoestrogenilor;
 2. Semințe de in, consumate sub forma de pulbere;
 3. Curcuma - este unul dintre cel mai puternici antiinflamatori naturali;
 4. Armurariu are efect de detoxifiere și hepatoprotector.