Fii Sanatos


Ronțăitul unghiilor - obicei ciudat: de ce apare, și cum să scapi de el?

20/10/17 (3755 vizualizari)

Ce au în comun Jacqueline Onassis, Britney Spears și fostul prim-ministru britanic Gordon Brown? - Toți au obiceiul de a mușca unghiile. Un obicei inestetic, chiar urât, inacceptabil din punct de vedere al igienei, care poate deteriora pentru totdeauna imaginea unui om. De ce oamenii continuă să aibă acest obicei enervant și cum ar putea scăpa de el?

În medicină, obiceiul de a roade unghiile se numește onicofagie, este o tulburare a comportamentului relativ frecventă la copii, fiind prezentă la aproximativ 25% dintre copiii între 11 și 13 ani și circa 45% dintre adolescenți. Onicofagia este clasificată ca o problemă de control a impulsurilor (impulse control problem), similară cu tulburarea obsesiv-compulsivă. Acest tip de tulburare include, de asemenea, obiceiul de a provoca escoriații, plăgi ale pielii, a se trage de păr, dar, totuși, interesul nesănătos pentru unghii este cel mai frecvent. 

Unii experți consideră că problema este o modalitate de auto-vătămare, ce apare din cauza stresului. O altă teorie presupune că obiceiul este un mod de scăpa de agresiunea acumulată îndreptat împotriva persoanei însăși. Din păcate, nici una dintre aceste ipoteze nu a fost recunoscută și dovedită științific, iar cercetătorii continuă să dezbată acest subiect. 

Cum poți scăpa de acest obicei prost, dacă esența acestuia nu este cunoscută? Există mai multe metode.
În primul rând – aplicarea pe unghii a unor substanțe cu gust neplacut. 

A doua metodă se bazează pe mecanismul de autocontrol. Pentru aceasta, persoana se înconjoară cu memento-uri, care pot fi văzute peste tot (brățări, magneți pentru frigider). De asemenea, este recomandat să aibă un jurnal, în care să poată fixa cu cât au crescut unghiile și numărul de ori pe zi, când surprinde rosul unghiilor. Îți pot aminti să nu-ți mai ronțăi unghiile persoanele apropiate, dar trebuie să fie cineva foarte apropiat - prieten sau o rudă, critica căreia nu este percepută negativ. 

O modalitate eficientă pentru copii, dar care poate fi utilizată și de către adulți, este "o conversație” cu unghiile. Imaginați-vă cele 10 degete ca pe niște buni prieteni și ajutoare devotate, și de fiecare dată, începând să roadă unghia, persoana trebuie să se oprească și să ceară iertare unghiilor: "Îmi pare rău că te-am mușcat, am să încerc să nu mai fac". Dimineața și seara, ar putea să le ureze o zi bună sau noapte bună și să dea pupici la fiecare unghie. Oricât de ciudat ar suna, studiile confirmă faptul că această metodă este foarte eficientă. Fiți cu noi pe facebook:

Conform Psychology Today și BBC Health