Fii Sanatos


Trebuie să avem grijă de tiroidă în perioada postpartum, spune Dr. Vudu Stela, medic endocrinolog

11/07/19 (1441 vizualizari)

Glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni, care controlează modul în care organismul folosește și stochează energia. Atunci când tiroida devine inflamată este vorba despre o afecțiune numită tiroidită. Ce este tiroidita din perioada postpartum și cum se manifestă ne vorbește Vudu Stela, medic endocrinolog, Centrul Medical Medi Partner.

Ce este tiroidita postpartum?

Tiroidita postpartum survine în primul an după naștere, dar boala poate apărea și după ce o femeie are un avort spontan sau întrerupe sarcina. Această afecțiune poate provoca stări de hipertiroidism (tiroida este hiperactivă), hipotiroidism (tiroida este hipoactivă) sau ambele (una după alta).

Prevalența acestei boli este de până la 17 % în populația generală, de circa 40 % printre femeile cu antecedente de tiroidită postpartum și până la 60 % printre femeile cu anticorpi anti TPO pozitivi, dar care au avut funcția normală a tiroidei în timpul sarcinii.

Care sunt simptomele tiroiditei postpartum?

Tiroidita postpartum poate provoca simptome de hipertiroidism sau hipotiroidism. Uneori femeile au simptome de hipertiroidism și apoi de hipotiroidism.

Simptomele frecvente ale hipertiroidismului sunt:

 • Oboseală sau slăbiciune
 • Pierdere în greutate, chiar și atunci când mâncați ca de obicei
 • Bătăi rapide ale inimii
 • Transpirații și intoleranță la căldură
 • Sentimente de neliniște
 • Tremor

Simptomele frecvente ale hipotiroidismului sunt:

 • Lipsă de energie
 • Senzație de frig
 • Probleme cu tranzitul intestinal (constipație)
 • Nu produceți suficient lapte matern, dacă alăptați

Există un test pentru tiroidita postpartum?

Da. Pentru a verifica dacă aveți această afecțiune, medicul o să vă întrebe despre simptomele dvs., o să vă examineze și o să faceți analize de sânge: dozarea hormonilor tiroidieni TSH, T4 liber.

Uneori, medicii recomandă și alte analize hormonale sau teste, cum ar fi ultrasonografia glandei tiroide.

Cum este tratată tiroidita postpartum?

În multe cazuri, femeile nu au nevoie de tratament. Starea generală de obicei se îmbunătățește spontan, iar glanda tiroidă funcționează normal din nou. Funcția glandei tiroide se normalizează de obicei de sine stătător timp de 6 luni până la 1 an.

Până când o să vă simțiți mai bine, medicul dumneavoastră:

 • O să testeze în mod regulat nivelul hormonilor tiroidieni. Dacă starea dvs. se înrăutățește, veți avea nevoie de tratament.
 • O să trateze simptomele. Simptomele cauzate de hipertiroidism sunt tratate cu medicamente numite "beta-blocante". Simptomele cauzate de hipotiroidism sunt tratate cu hormoni tiroidieni.

Deși mai puțin frecvent, tiroidita postpartum uneori provoacă hipotiroidism de lungă durată. Dacă se întâmplă acest lucru, veți avea nevoie de tratament îndelungat cu hormoni tiroidieni.

Și dacă vreau să rămân însărcinată din nou?

Femeile cu tiroidită postpartum sunt susceptibile de a dezvolta această afecțiune din nou după sarcini viitoare. Dacă rămâneți însărcinată din nou, informați medicul dvs., astfel încât acesta să poată monitoriza nivelul hormonilor tiroidieni! Fiți cu noi pe facebook:

Dr. Stela Vudu, medic endocrinolog, Centrul Medical Medi Partner

Aici poți adresa o întrebare Dnei doctor Stela Vudu