Fii Sanatos


24-30 ianuarie - a 10-a Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

20/10/17 (981 vizualizari)

Cu ajutorul tău aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit!

Programele organizate de screening al cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. Pe lângă aceasta, vaccinarea împotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) este extrem de eficientă dacă este efectuată în perioada adolescenţei şi poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin pe viitor.

Deci, care este motivul că atunci când am putea preveni aproape fiecare caz, anual în Europa 60.000 de femei dezvoltă cancerul de col uterin şi 30.000 de femei decedează din cauza acestei boli? Există două motive principale:

  • Multe ţări nu dispun încă de programe eficiente de screening al cancerului de col uterin şi de vaccinare contra HPV, iar locuitorii lor nu au acces la acest gen de programe. 
  • Chiar şi acolo unde aceste programe sunt disponibile, multe femei nu sunt conştiente despre importanţa lor şi din acest motiv nici nu le folosesc.

Ce este cancerul de col uterin? Cum poate fi depistat? Cum poate fi tratat? veți găsi pe acest link 

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SPCCU) a fost lansată pentru a găsi soluţii în acest sens prin organizarea unor evenimente de sensibilizare a trei grupuri ţintă cu privire la cancerul de col uterin:

  • Societatea în general: oamenii trebuie să conştientizeze care sunt beneficiile screeningului cancerului cervical şi ale vaccinării anti-HPV pentru a extinde folosirea acestor servicii acolo unde sunt disponibile,
  • Prestatorii de servicii de sănătate: medicii, asistenţii medicali şi alţi prestatori de servicii de sănătate trebuie să deţină informaţii precise, actualizate cu privire la screeningul cancerului cervical şi vaccinarea anti-HPV, astfel încât să poată răspunde la întrebările pacienţilor şi să-i încurajeze să apeleze la serviciile respective,
  • Politicienii: liderii politici trebuie informaţi cu privire la beneficiile screeningului cancerului cervical şi ale vaccinării anti-HPV, astfel încât aceştia să înţeleagă cât de important este să ofere prioritate acestor programe.

Pentru succesul oricărei campanii de sănătate, este esenţial ca oamenii să o poată distinge din multitudinea de informații care le solicită atenţia. În acest scop, a fost instituită broșa „Perla Înţelepciunii”, ca un simbol unic al Campaniei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin pentru ca publicul să o poată identifica. Deja 1,5 milioane de broșe „Perla Înţelepciunii” au fost distribuite în toată Europa şi au devenit un element cheie al evenimentelor organizate în cadrul Săptămânii de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

În cadrul Săptămânii de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din luna ianuarie, anul trecut, în Europa au fost organizate peste 5000 de evenimente. Aceste evenimente au pus la dispoziţia femeilor şi adolescentelor un volum impresionant de informaţii, ajutându-le să înţeleagă importanţa prevenirii cancerului de col şi motivându-le să folosească serviciile acolo unde există. În acelaşi timp, aceste evenimente au sporit nivelul de conştientizare a problemei cancerului de col în rândurile politicienilor şi au contribuit la promovarea implementării programelor de prevenire a cancerului de col în ţările unde aceste programe încă nu sunt accesibile. Fiți cu noi pe facebook:

http://www.ecca.info/index.html