Fii Sanatos


Alimentaţia raţională şi dietetică a copiilor - Dieta 5a¹

20/10/17 (999 vizualizari)

Indicaţii pentru administrare:

  • hepatita şi colecistita acută,
  • hepatita şi colecistita cronică în acutizare,
  • stare după operaţii la căile biliare, bolile ficatului şi ale căilor biliare asociate cu gastrită, colită cronică sau boala ulceroasă în acutizare.

Scopul prescrierii: a contribui la restabilirea funcţiei dereglate a ficatului şi a căilor biliare, a stimula secreţia bilei cu acţiune cruţătoare a stomacului şi intestinului.

Caracteristica generală: dieta satisface necesităţile organismului în proteine cu limitarea moderată a lipidelor şi glucidelor, a sării de bucătărie, cu proprietăţi energetice satisfăcătoare; se exclud alimentele bogate în substanţe purinice, extractive, colesterol, valenţe acide, celuloză aspră; se măreşte conţinutul de substanţe lipotrope (colină, metionină, lecitină), vitamine şi lichid.

Componenţa chimică şi valoarea energetică: proteine 90 g (60% animale), lipide 80 g (20-25% g vegetale), glucide 350 g, sare de bucătărie 8 g, lichid liber 2-2,5 1, valoarea calorică 2480 kcal.

Prelucrarea culinară: hrana este fiartă, lichidă, pastă.

Regimul alimentar: hrana caldă se serveşte de 5 ori în zi.

Se recomandă şi se exclud alimentele şi bucatele:


Se recomandă

Se exclud
pîine de grîu din făină de calitate superioară, uscată sau coaptă în ziua precedentă, faina de grîu, biscuiţi uscaţi pîinea proaspătă, de secară, aluatul în foi, cozonacul
supe de legume paste, supă-pireu, supă cu lapte în două cu apă, supe cu crupe bine fierte (gris, orez, ovăz), cartofi, dovlecei, morcovi tăiaţi mărunt; se dreg cu smîntînă, unt  zeama de carne, peşte, ciuperci, leguminoase
carne şi carne de pasăre negrasă: de vită, găină, curcan în sufleu, pireu, perişoare fierte, pregătite la aburi, se permite carnea de găină fiartă cu bucata; se limitează carnea de viţel şi pui carnea de raţă, gîscă, carnea prăjită, ficatul fiert înăbuşit, creierul, rinichii, salamurile, conservele, produsele afumate
peşte sorturi negrase, fiert, fiert în aburi, netocat, în pîrjoale peştele sărat, afumat, prăjit, fiert înăbuşit, conservele, icrele
lapte, chefir, iaurt, brînză de vaci proaspătă şi bucate din ea (sufleu, budincă) fierte în aburi, smîntînă proaspătă în bucate, caşcaval nepicant ras  rişca, brînza grasă, acră, caşcavalul sărat, picant
ouă - omletă din albuş pregătită în aburi, la cuptor, ou ca ingredient în bucate - 0,5-1 gălbenuş pe zi alte bucate din ouă
crupe, paste făinoase - terciuri paste fierte cu apă în două cu lapte din crupe de gris, orez, hrişcă, ovăz, din făină de ovăz şi orez, sufleu din gris, orez, fidea fiartă macaroanele, crupele de grîu, terciurile grăunţoase
legume fierte (cartofi, morcovi, sfeclă, conopidă, dovlecei, conopidă), salată verde, sote-uri de legume, banane ciupercile, leguminoasele boabe, legumele murate, marinate, varza, ridichea de lună şi de iarnă, măcrişul, usturoi, ceapă
fructe proaspete, sorturi dulci crude - coapte, fierte (jeleu, cremă gelatinoasă), fructe uscate fierte şi paste, cremă gelatinoasă din lapte, zahăr, miere de albine, dulceaţă, zefir, marmeladă fructele acre, bogate în celuloză, ciocolata, îngheţata
sosuri cu decoct de legume, de lapte, cu adaos de smîntînă (făina se usucă, nu se prăjeşte) condimentele
băuturi - ceai cu lămîie, lapte, sucuri de fructe dulci , decoct de măceş cafeaua naturală, cacao, băuturile reci şi gazoase, ciocolata


Meniul pentru o zi

  • Primul dejun: sufleu din brînză de vaci la aburi, terci pasat de orez cu lapte, ceai.
  • Al doilea dejun: mere coapte cu zahăr.
  • Prînzul: supă vegetariană cu arpacaş, cu legume, pasată, pîrjoale din carne la aburi cu pireu de morcovi, cremă gelatinoasă.
  • Gustare: decoct de măceşe.
  • Cina: perişoare din peşte la aburi cu pireu de cartofi, budincă din gris cu dulceaţă, ceai.
  • Înainte de culcare: chefir.

Protocol clinic naţional „Hepatita virală A la copii” Chişinău 2012
Dieta 5a¹” Alimentaţia raţională şi dietetică a copiilor ”sub redacţie dr.şt.med. Ana Vasilachi