21/12/19 (4070 vizualizari)
Este bine cunoscut faptul că expunerea pe termen lung la zgomot puternic poate afecta auzul, uneori atât de grav, încât poată induce surditate. Și acum zgomotul la locul de muncă este una dintre cele mai comune cauze de afectare a auzului. Dar, există un alt pericol, îndeosebi pentru tineri, care nu își dau seama că dăunează auzului său neintenționat. Pentru aceasta e suficient să asculți muzică la volum mare, prin intermediul căștilor, doar o oră în fiecare zi.
Un studiu recent a oamenilor de știință din Europa, cu privire la riscurile utilizării căștilor asupra sănătății, a concluzionat că utilizarea căștilor și ascultarea muzicii la volum maxim în fiecare zi, timp de cinci ani, ar putea cauza probleme auditive permanente și ireversibile. Cinci ani pare a fi un timp prea îndelungat, dar ascultarea muzicii prin intermediul căștilor, în fiecare zi, ar putea avea același efect și într-un timp mult mai scurt. Drept urmare au crescut cazurile de zgomot în urechi și chiar de pierdere a auzului în rândul adolescenților.
În urma unui studiu realizat anul trecut în rândul a 8710 de tineri, de către cercetătorii Universității Pace din New York (SUA), a rezultat faptul că fetele care folosesc căști prezintă riscuri cu 80% mai mari de a avea auzul alterat decât cele care nu ascultă muzică în acest fel. De asemenea, 99,7% dintre participanții la studiu au declarat că au țiuit în urechi. Și nu din cauza căștilor în sine, ci a volumului sunetului.
Legislația actuală limitează puterea maximă de zgomot la playerele mp3, la 100 decibeli. Dacă tinerii ascultă muzică la 89 de decibeli, este mai mult decât periculos. Ca să fie și mai ușor, prea tare ar însemna dacă volumul este dat mai mult de 60% din capacitatea maximă a căștilor. Și mai simplu: dacă cei din jur aud ce ascultă tânărul în căști, atunci evident că muzica e prea tare, iar auzul respectivului va avea cu siguranță de suferit.
Dacă muzica este prea tare, toate tipurile de căști sunt periculoase. Cu toate acestea, designul "pavilioane" a căștilor, care sunt înserate în urechi, sunt mai periculoase decît căștile care se pun peste urechi, deoarece distribuie sunetul direct în timpan.
Estimările efectuate confirmă că numărul de persoane expuse riscului, în Europa constituie între 2,5 și 10 milioane de oameni. Adolescenții care folosesc playerele audio personale, sunt deosebit de expuse riscului, deoarece auzul lor este deosebit de sensibil.
Statisticile din Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din SUA arată că aproximativ 5 milioane de adolescenți, cu vârste cuprinse între 5 și 20 de ani, au o formă de afectare a auzului, cauzată de expunerea la zgomot. Numărul de copii din SUA, care au probleme cu auzul, a crescut de la 13 milioane de persoane, la începutul anilor 1970, la 30 de milioane în prezent, care reprezintă o creștere impresionantă.
În primul rînd, zgomotul nu trebuie să fie mai mare de 85 de decibeli sau, mai ușor, nu mai tare decît o conversație obișnuită. Învățați copiii că volumul nu trebuie niciodată dat tare cînd e zgomot în jur, pentru că întotdeauna vor uita să-l dea înapoi cînd „deranjul” s-a îndepărtat. De asemenea, limitați-le timpul petrecut „în compania” căștilor, mai ales dacă vorbim de galene (în formă de pavilioane). Mai mult de o oră pe zi la un volum mai mare de 60% din capacitatea căștilor este egalul unor probleme serioase cu auzul. Dacă trebuie numaidecît să utilizați căștile, atunci luați pauze, de cel puțin cinci minute, la fiecare oră. Acest lucru va oferi urechilor timp de recuperare, și ar ajuta la reducerea riscului de afectare a auzului pe termen lung. Fiți cu noi pe facebook:
Sursa - earhelp.co.uk