Fii Sanatos


Vitaminele administrate în perioada prenatală pot reduce riscul de autism

28/08/19 (981 vizualizari)

Potrivit concluziilor publicate în JAMA Psychiatry, administrarea vitaminelor în prima lună de sarcină poate reduce riscul de autism (ASD – autism spectrum disorder) la frații copiilor cu astfel de tulburări.

Dr. Rebecca J. Schmidt, Universitatea din California, Davis, împreună cu colaboratorii, au examinat expresia autismului în familiile considerate cu risc înalt, adică cele care au deja un copil diagnosticat. Studiile au constatat că frații copiilor cu ASD se confruntă cu un risc de 12 ori mai mare decât populația generală, incidența ASD variind de la 19% la 24%.

Copiii cu ASD prezintă riscuri mai mari pentru întârzierea în dezvoltarea lingvistică, deficit de atenție, dizabilitate intelectuală și alte caracteristici autiste.
Studiul prospectiv a analizat datele a 241 de copii, care au un frate diagnosticat cu ASD. 140 copii dintre cei investigați (58,1%) au fost băieți, cu o

vârstă medie de 36,5 luni. Ei s-au născut între anii 2006-2015 și au fost evaluați la un termen de 6 luni de la naștere. Mamele au raportat utilizarea vitaminelor în perioada de până la concepție, pe parcursul sarcinii și postnatală. Majoritatea mamelor (95,9%) au susținut că au administrat vitamine prenatale în timpul sarcinii, dar numai 87 (36,1%) le-au luat în perioada celor 6 luni înainte de concepție. 53,1% dintre mame au luat vitamine prenatale în prima lună de sarcină.

Conform rezultatelor obținute, 55 dintre copii investigați (22,8%) aveau manifestări ce corespundeau criteriilor pentru ASD, 60 (24,9%) au avut o dezvoltare atipică, iar 126 (52,3%) au avut o dezvoltare tipică. Copiii din grupul ASD aveau o probabilitate mai mare de a fi băieți 38/55 (69,1%).

Prevalența ASD printre copiii ale căror mame au luat vitamine prenatale în prima lună de sarcină, a fost de 14,1% (18/128), comparativ cu 32,7% (37/113) la copiii a căror mame nu le-au administrat. Deci, copiii ale căror mame au luat vitamine în prima lună au avut o probabilitate mai mică de a dezvolta autism. Iar severitatea manifestării acestuia a fost la fel, mult mai mică.

Mai mult, administrarea suplimentelor de acid folic în prima lună de sarcină a fost asociată cu cel mai redus risc pentru ASD.

Aceste studii cer investigații suplimentare pentru confirmarea corelației, dat fiind faptul că studiul a fost unul observațional, iar mărimea eșantionului – mică.

Sursa: https://www.medscape.com/viewarticle/90963  Fiți cu noi pe facebook: