Fii Sanatos


Băița după naștere nu mai este recomandată

09/03/18 (3467 vizualizari)

Știați că baia imediat după nașterea copilului nu mai este recomandată? - OMS recomandă amânarea băii după nașterea bebelușului pentru a doua sau a treia zi de viață sau, chiar la mai multe zile după naștere.

Iată câteva motive:

Vernixul - o protecție naturală

Vernixul este o substanță albă care constă din substanțe sebacee, resturi de keratină și acoperă pielea copilului la naștere. Aceasta este o substanță protectoare a pielii fetale, din timpul aflării în lichidul amniotic. Posedă efect de hidratare și anti-oxidant. Acesta susține o anumită aciditate a pielii sugarului în timpul primelor zile de viață și continuă să-l protejeze de agresiuni ale mediului extern. Prezent în cantități mari la copiii prematuri, vernixul va fi absorbit în totalitate de piele, după 2-3 zile de viață.

Fiți atenți la pierderea de căldură

În primele două luni de viață ale bebelușului, sistemul său de termoreglare este imatur și nu este capabil să regleze temperatura bazală. De aceea, sugarul este foarte sensibil la schimbările de temperatură (cald sau rece). În cazul băii de la primele ore de viață, va pierde multă căldură și va avea nevoie de timp pentru a o recupera (o oră), așa că nu vă grăbiți cu băița.

Copilul nou-născut nu este murdar

Prezența sângelui și vernixului de pe pielea bebelușului face să pară murdar. După naștere, moașele șterg cu grijă aceste urme de pe pielea copilului cu un prosop. Vernixul nu este ceva "murdar", ci dimpotrivă, așa cum este menționat mai sus, este protecția naturală. Și apoi, nu va aluneca în timp ce îl veți strânge la piept!

Mirosul irepetabil

Nimic nu se poate compara cu mirosul delicios pe care îl emană un nou-născut, și nici nu poate fi descris! Profitați din plin de această perioadă și îmbrățisați-vă cât mai des odrasla. Mirosul dispare foarte repede și ar fi păcat să-l ștergeți! Fiți cu noi pe facebook: