Fii Sanatos


Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

20/10/17 (1692 vizualizari)

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului (World Autism Awareness Day)

Cu tema: "Autism and the 2030 Agenda: Inclusion and Neurodiversity" - "Autismul și Agenda 2030: Incluziunea și Neurodiversitatea."

În conformitate cu rezoluţia Adunării Generale a ONU, din 18 decembrie 2007, ziua de 2 aprilie a fost decretată “Ziua mondială de conştientizare a autismului”. Culoarea simbolică a acestei zile este albastru. În jur de 3.000 clădiri din întreaga lume, iluminate în albastru în jurul datei de 2 aprilie se alătură campaniei internaţionale "Light It Up Blue".

Adoptarea datei de 2 aprilie ca Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului a venit ca urmare a prevalenței îngrijorătoare și a ratei tot mai ridicate a autismului la copii, aspecte vizibile în multiple regiuni ale lumii. Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, ce afectează capacitatea indivizilor de comunicare şi socializare.

Statisticile internaţionale, realizate începând cu anii ’90, relevă o incindenţă alarmantă a tulburărilor din spectrul autismului : 1 la 166 de copii - potrivit Congresului European de Neuropsihiatrie de la Barcelona sau chiar de 1 la 150, potrivit Centers for Disease Control, Atlanta - fiind o afecţiune mai frecvent întâlnită decât cancerul, diabetul, SIDA, sindromul Down ş.a. Potrivit datelor statistice, la finele anului 2014, în Republica Moldova erau diagnosticate cu autism 241 de persoane, dintre care 218 sunt copii. Din cauza faptului că autismul este o tulburare de dezvoltare permanentă, care se manifestă pe parcursul întregii vieți, fiind afectată atît funcționarea creierului, cît și interacțiunile sociale, comportamentul, comunicarea (verbală și non-verbală) a fost necesar să se tragă un semnal de alarmă întregii societăți asupra acestei categorii de persoane vulnerabile.

Autismul nu este o boală psihică sau contagioasă, un refuz de a comunica sau o consecinţă a educaţiei. Autiștii sunt cunoscuți pentru aptitudinile lor speciale. Au o memorie excepțională și excelează la ştiinţele exacte sau în artă. Mulţi au ajuns savanţi, scriitori sau pictori celebri. Albert Einstein, Charles Darwin, Steven Spielberg sau Bill Gates au fost diagnosticaţi cu autism sau sunt suspectaţi că l-ar fi avut. Fiți cu noi pe facebook: