Fii Sanatos


Diareea de vară – nimeni nu e protejat

16/06/18 (3262 vizualizari)

Vara – perioada dulce a fructelor și legumelor, dar amară din cauza toxiinfecțiilor alimentare. Cu acestea cel mai des se confruntă amatorii fructelor nespălate, culese direct din copaci. Concomitent cu fructele și legumele nespălate, în organism nimeresc diferiți microbi, care se înmulțesc rapid și elimină toxine. Aceste condiții crează un mediu perfect pentru declanșarea diareii – scaune lichide frecvente (mai mult de 3 ori pe zi) – simptomul clasic al toxiinfecțiilor alimentare.

Fructele și legumele proaspete pot provoca diaree din mai multe motive:

 • efectul laxativ al unor fructe și legume: castraveți, roșii, varză, mere, prune ș.a., consumate în cantități mari, irită mucoasa intestinală, cu inflamarea acesteia;
 • unele pomușoare (coacăza roșie) conțin prea mulți acizi, care la fel provoacă diaree;
 • consumul de legume și fructe nespălate poate provoca dereglări intestinale;
 • la pacienții care suferă de boli intestinale cronice (colită) - inflamația cronică a mucoasei colonului, consumul de fructe și legume proaspete provoacă exacerbarea bolii și, ca consecință, apare diareea.


Dacă apare diareea din cauza consumului de fructe sau legume, nu consumați verdețuri și recurgeți la metodele populare de tratament – fiertură de orez, extract de coajă de rodie, jeleu de afine, extract din coji de nuci ș.a. În cazul în care metodele populare nu sunt eficiente, adresați-vă medicului dvs. Dacă se asociază febra, este necesară consultația urgentă a medicului.

Cu tratament sau fără?

Primele simptome ale diareei, indiferent de cauze, sunt cunoscute de toți – scaune frecvente (de până la 12 ori sau mai mult pe zi), lichide, cu miros fetid. Poate fi asociată cu vomă, mai mult sau mai puțin severă, dureri abdominale și, uneori febră. Totul depinde de cauza care a declanșat boala. Dacă de vină sunt alimentele alterate sau prost prelucrate, boala se manifestă rapid, dar organismul se detoxifică desinestătător și simptomele dispar complet timp de 6-12 ore. În acest caz nu se recomandă administrarea medicamentelor antidiareice – toxinele acumulate în intestin, în rezultatul administrării acestora, nu vor ameliora starea.

Tratamentul la domiciliu este destul de simplu: o zi de înfometare (după 12 ore se permite fiertura de orez, supă cu conținut scăzut de grăsime, jeleu de afine și cîțiva pesmeți albi), se bea multă apă, în porții mici (ceai de mușetel sau ceai negru dulce, apa minerală medicinală, Rehydron). Dacă, după 6-12 ore, simptomele nu diminuează, ci din contra, se accelerează - adresați-vă medicului dvs.

Curățenia – siguranța sănătății Dvs.!

Vara este aproape imposibil să evitați diareea. Cu toate acestea, este destul de simplu să reduceți la minim riscul bolii.

 • Spălați legumele, fructele și verdeața cu apă curată, caldă.
 • Verificați termenul de valabilitate al produselor alimentare, în special a celor din carne și lactate, nu folosiți alimente cu ambalaj deteriorat sau deformat, produse decongelate sau recongelate. Produsele cu ambalajul deschis, se păstrează în frigider nu mai mult de 24 de ore.
 • Abțineți-vă de la cumpărarea salatelor gata preparate, fast-food-ului, grill-urilor, conservelor de casă, laptelui și produselor lactate, etc.
 • Nu mâncați în localuri dacă nu sunteți încrezuți în curățenia angajaților.
 • Nu lăsați alimentele pregătite la cald. Nu decongelați produsele la temperatura camerei.
 • Nu consumați apă din robinet sau de la izvor.
 • Spălați-vă bine pe mâini înainte de masă, utilizați șervetele antibacteriene în timpul călatoriei în transportul public, după folosirea WC, etc.
 • Evitați scăldatul în rezervoare închise, cu apă stătătoare.

Dacă aveți în casă o persoană cu diaree, luați măsuri de precauție stricte. Oferiți-i veselă aparte, spălată separat, clătită cu apă fiartă sau prelucrată în cuptorul cu microunde. Se fierbe lenjeria și hainele, se calcă lenjeria de pat. Eliminările (scaunul, voma) se prelucrează cu înălbitor. Tot cu înălbitor se prelucrează zilnic baia și toaleta. Spălați-vă pe mâini după contactul cu pacientul. Este necesară curățenia umedă zilnică. Fiți cu noi pe facebook:

O vară frumoasă să aveți!