Fii Sanatos


De unde au copiii atâta energie?! – ne răspund cercetătorii

04/05/18 (152 vizualizari)

Copiii nu au doar mușchi rezistenți la oboseală, dar și se recuperează foarte repede, chiar mai repede decât cei mai antrenați sportivi. Aceasta este concluzia unei noi cercetări publicate în revista Frontiers in Physiology, care a comparat randamentul energetic și rata de recuperare post-efort a băieților, adulților neantrenați și atleților de rezistență (de anduranță).

”Copiii ar trebui să obosească mai repede decât adulții în timpul activităților fizice, deoarece au capacități cardiovasculare limitate, modelul de mișcări este mai puțin eficient, iar numărul de pași necesar pentru a parcurge o anumită distanță este mult mai mare. Totuși, rezultatele studiului nostru au arătat că, copiii au depășit aceste limite, prin dezvoltarea rezistenței mușchilor față de oboseală și capacității de a se recupera foarte repede după exerciții de intensitate înaltă.”, susține Sébastien Ratel, profesor asociat în fiziologie sportivă, Université Clermont Auvergne, Franța, și Anthony Blazevich, profesor în biomecanică, Universitatea Edith Cowan, Australia.

Autorii au presupus că profilurile energetice ale copiilor pot fi comparate cu cele ale atleților de rezistență. Iar pentru a confirma aceste presupuneri, ei au analizat capacitățile fizice a trei grupuri diferite: băieți cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani, adulți neantrenați și atleți de anduranță. Toți participanții au îndeplinit o sarcina de ciclism, apoi au fost evaluați pentru modul aerob și anaerob de a produce energie.

Modul aerob e cel ce folosește oxigenul din sânge în timpul efortului fizic. Iar cel anaerob – nu folosește oxigenul, producând acidoză și lactat, care provocă oboseală musculară.

Pentru a vedea cât de repede s-au recuperat particpanții, după sarcina de ciclism, a fost apreciat ritmul cardiac al acestora, nivelul de oxigen și rata de eliminare a lactatului.

În toate testele, copiii au depășit adulții neantrenați.

S-a demonstrat că copiii folosesc mai mult mecanismul aerob de producere a energiei și, prin urmare, au fost mai puțin obosiți în timpul activităților fizice de intensitate înaltă. Iar, datorită restabilirii mai rapide a ritmului cardiac și capacității intense de eliminare a lactatului din sânge, copiii s-au recuperat foarte repede, chiar mai repede decât sportivii bine antrenați. Acest lucru explică de ce copiii au forțe noi pentru joacă, iar adulții cad de oboseală.

Autorii susțin că creșterea incidenței bolilor legate de modul sedentar de viață, ne motivează să înțelegem mai bine schimbările fiziologice ale organismului în creștere. Odată cu maturizarea copiilor, intensitatea exercițiilor aerobe, cel puțin la nivel muscular, scad semnificativ, ceea ce poate duce la creșterea riscului pentru diferite boli, precum diabetul zaharat. Fiți cu noi pe facebook:

Această cercetare poate contribui la dezvoltarea potențialului sportiv la copii și la o înțelegere mai bună a schimbărilor organismului din copilărie până la maturitate, dar și cum pot aceste procese contribui la riscul pentru bolile ”sedentare”.

Sursa: www.sciencedaily.com