Fii Sanatos


Disgravidiile

20/10/17 (1427 vizualizari)

Odată cu apariția sarcinii, în organismul femeii, se produc schimbări menite să asigure evoluția normală a sarcinii, dezvoltarea fătului și pregătirea pentru naștere. In perioada de adaptare a organismului, gravidele devin mai capricioase, au greață, vomă matinală, dereglări ale somnului, vertij. De regulă aceste fenomene dispar fără tratament, însă la 10% din femei aceste simptome se agravează și apare disgravidia.

Disgravidiile reprezintă sindroame ce apar numai în timpul sarcinii și dispar odată cu întreruperea ei sau nașterea fatului. Termenul inițial  ”toxicoza” a fost înlocuit ulterior cu cel de ”gestoză” sau disgravidie.

Disgravidiile pot fi precoce (în primele săptămâni de sarcină) sau tardive (dupa 20 de săptămâni). Există forme de disgravidii rar întâlnite. Factorii de risc pentru apariția disgravidiilor sunt obezitatea, afecțiunile renale, hipertensiunea arterială, sarcina multiplă, vârsta precoce ș.a. 

Voma gravidelor este simptomul de bază al disgravidiilor precoce. Voma poate fi ușoară (de 5-10 ori pe zi) sau gravă, când alimentele îngerate nu se rețin în stomac, pulsul este accelerat, temperatura corpului este subfebrilă. Gravida pierde în greutate, pielea devine uscată și își pierde elasticitatea. Apare slabiciunea generală, dereglarea somnului.

Forme clinice rare ale disgravidiilor precoce sunt: sialorea (ptialismul), dermatozele gravidice, osteomalacia.

Tratamentul la timp și supravegherea medicului specialist contribuie la prevenirea formelor grave de disgravidii precoce.

Disgravidia tardivă apare după termenul de 20 săptămâni de sarcină, fiind o reacție atipică a organismului la prezența fătului și anexelor sale în uter. Se instalează pe fundalul unui vasospasm arteriolar generalizat, simptomele principale ale căruia sunt hipertensiunea arterială și edemele. Consecințele grave ale acestei patologii prezintă un risc extrem de mare pentru viața gravidei și a fătului.

Pentru prevenirea acestora este importanta evidența cât mai precoce a gravidei și monitorizarea stării sănătății conform recomandărilor medicului specialist. Fiți cu noi pe facebook: