Fii Sanatos


Incălzirea centralizată - "acuzată" pentru epidemia de obezitate și diabet zaharat

20/10/17 (467 vizualizari)

Utilizarea pe scară largă a încălzirii centralizate în lumea modernă, poate fi cauza principală a prevalenţei obezităţii şi a diabetului zaharat, consideră autorii unui studiu, care pentru prima dată au demonstrat influența temperaturii răcoroase a mediului ambiant asupra creşterii volumul de ţesut adipos brun, generator de energie la om, și posibilitatea de manipulare cu acest indicator, în scopuri terapeutice.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Diabetes și prezentate la conferința Societăţii Internaţionale de Endocrinologie și Societăţii de Endocrinologie ICE/ENDO 2014, care a avut loc la Chicago.

Celulele adipoase (adipocite), prezente în corpul uman, se referă la grăsimea albă sau brună. Depozitele de grăsime albă acumulează energie, iar cele de grăsime brună, dimpotrivă, o consumă pentru a produce căldură. Cantităţi mai mari de grăsime brună sunt prezente la copii, se reduc cu vârsta, dar nu dispar complet. Studiile efectuate de un grup de savanţi, condus de endocrinologul Paul Lee de la Institutul de Cercetări Medicale Garvan (Sydney, Australia) au arătat că adulţii cu ţesutul adipos brun bine dezvoltat, nu suferă de obezitate și au nivelul de glucoză în sânge mai mic decât media, comparativ cu persoanele la care predomină țesutul adipos alb. Mai mult decât atât, grupul lui Lee a constatat că celulele adipoase albe, se pot transforma în celule adipoase brune, iar acest proces are loc în timpul tremorului mușchilor în rezultatul expunerii prelungite la frig.

In acelaşi timp, creșterea cantităţii de grăsime brună a fost însoțită de un fenomen metabolic pozitiv, precum creșterea sensibilității la insulină (în sindrom metabolic sau diabet, are loc, dimpotrivă, creșterea rezistenței la insulină, ceea ce înseamnă că e necesară eliberarea unei cantități mari de hormon în sânge, pentru a menține un nivel normal de glucoză). În perioada termo-neutră, la participanţii incluşi în studiu, volumul de grăsime brună a scăzut, revenind la nivelul ”de bază”, iar în perioada de "cald" se micşora sub nivelul de referință.

"Până acum, nu am știut dacă există o șansă reală de a influența cantitatea de grăsime brună, și, prin urmare, de a influenţa astfel metabolismul glucozei în organism. Rezultatele noastre arată că, există o astfel de posibilitate, și deschide noi orizonturi în tratamentul diabetului zaharat, obezităţii și sindromului metabolic, "- a spus Lee.

Cu toate acestea, el crede că, omniprezența încălzirii centralizate în casele moderne și, în consecință, reducerea expunerii oamenilor la aer rece, oricât de ciudat ar parea, poate fi unul dintre factorii care, împreună cu alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică, a contribuit la creșterea numărului de persoane obeze şi a celor cu tulburări metabolice. "Studiile efectuate în Marea Britanie și SUA, arată că în ultimul deceniu, temperatura medie în locuinţe a crescut de la 19 ​​la 22 de grade Celsius, ceea ce are un impact semnificativ asupra funcției tesutului adipos brun," - a spus Lee. Fiți cu noi pe facebook: