Fii Sanatos


Talcul - încă un produs potențial cancerigen

20/10/17 (1207 vizualizari)

Dermatologii recomandă utilizarea pe cât se poate de rară a talcului, întruct acesta se poate acumula în cutele pielii, poate provoca iritații, iar particulele sale acționează ca un abraziv. Și mai mult, pudra de talc nu este recomandată copiilor, pielea cărora este delicată fragilă și deci vulnerabilă.

Câteva decenii în urmă existau ipoteze că granulele de pulbere de talc pot provoca afecțiuni intestinale, ca colita ulcerativă și boala Crohn. În 1991, oamenii de știință din Welsh au descoperit, de asemenea, că particulele de talc sunt implicate în unele cazuri de cancer ovarian și de col uterin.

Un studiu recent a demonstrat că femeile afro-americane care au aplicat talc la nivelul organelor genitale au avut un risc de dezvoltare a cancerului ovarian invaziv cu 41% mai mare, comparativ cu femeile care nu au folosit talcul. În anul 2006, International Agency for Research on Cancer a plasat pudra de talc în lista produselor cu potențial cancerigen uman, fiind utilizată în zona genitală feminină.

Talcul este un mineral natural, compus din magneziu și siliciu. Datorită consistenții sale, este adesea folosit în produsele cosmetice, ca fardul de obraz, de pleoape, pudra, deoarece previne aglomerarea și absoarbe excesul de umiditate. Este adăugat și în unele tablete sau gume de mestecat. Unele femei utilizează pudra de talc pe partea interioară a coapselor, în timp ce altele o presoară pe lenjerie, pentru a o menține în stare proaspătă.

În anul 1982, dr. Daniel W. Cramer, profesor la Harvard și colegii săi, au cercetat 215 de femei cu cancer ovarian și 215 femei sănătoase (grupul de control), referitor la folosirea talcului și riscul de dezvoltare a cancerului ovarian. Femeile care au folosit pudra de talc au avut un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer ovarian. Iar cele care au folosit-o în mod regulat pe organele genitale și tampoane, au avut un risc de trei ori mai mare.

Nu se cunoaște de ce utilizarea talcului ar putea duce la apariția cancerului. Studiile au arătat că cristalele de talc se pot deplasa în sus pe tractul genitourinar, în cavitatea peritoneală, unde se găsesc ovarele. Și, deoarece particulele de talc pot iniția inflamația, care joacă un rol important în dezvoltarea cancerului – acesta ar putea fi un posibil mecanism.

În prezent, pudra pentru copii conține un avertisment de a nu fi lăsată la îndemâna copiilor. Pediatrii, împreună cu dermatologii, descurajează utilizarea acesteia la copii, care se pot îmbolnăvi și chiar asfixia după inhalarea particulelor de talc. Fiți cu noi pe facebook:

Fiți prudenți! Alegerea vă aparține!